Babkę
cytrynową upiekłam w wersji dla osób nie jedzących cukru. Zamiast
cukru użyłam erytrytol.
Babkę
polukrowałam lukrem na bazie erytrytolu.
Oczywiście
można babkę upiec w wersji z cukrem, w nawiasach podałam ilość
cukru jaką należy użyć.
- 250 g miękkiego masła,
- 5 jajek,
- szczypta soli,
- 250 g erytrytolu (180 g cukru),
- 300 g mąki pszennej,
- 120 g mąki ziemniaczanej,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 80 g mielonych orzechów włoskich,
- skórka otarta z 2 – 3 cytryn,
- do nasączenia:
- sok z 2 cytryn,
- 5 łyżek erytrytolu (3 łyżki cukru),
- lukier:
- 250 g eryrtytolu (180 g cukru pudru),
- 30 ml soku z cytryny,
- masło do wysmarowania formy,
- buka tarta do wysypania formy
Sok
cytrynowy wymieszać z erytrotylem i odstawić.
Masło
utrzeć na pulchną masę, dalej ucierając dodać sól, kolejno
dodawać po jednym jajku i po trochę cukru.
Następnie
dodawać obie mąki, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową oraz
orzechy.
Ciasto
przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około
godziny. Jeżeli babka będzie upieczona patyczek włożony do
środka, po wyjęciu będzie suchy.
Upieczoną,
gorącą babkę wyjąć z formy.
Ponakłuwać
patyczkiem i nasączyć sokiem wymieszanym ze słodzikiem.
Lukier:
do garnuszka wlać sok cytrynowy i wsypać erytrytol, gotować aż
wygotujemy około 50% płynu.
Ciepłym
lukrem polać babkę. Ten lukier zachowuje się inaczej niż zwykły,
nie można go odstawić do ostudzenia, gdyż zacznie się
krystalizować.
Lukier
dla wersji z cukrem:
- 200 g cukru pudru,
- 2 – 3 łyżki soku z cytryny
Utrzeć
sok cytrynowy z cukrem pudrem na lśniącą, gładką masę.
Polać
babkę lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz