wtorek, 16 kwietnia 2019

Babka makowa



Babka makowa z maku mielonego nie parzonego.
Babka makowa jest ciastem bez mąki, zamiast niej jest mak.


Przepis z książki Ilustrowana książka kucharska z końca XIX wieku.
Przepis, w którym cukier można zastąpić erytrytolem.

  • 560 ml maku mielonego (ususzonego i miałko roztartego),
  • 9 żółtek,
  • 300 g eryrtrytolu (250 g cukru),
  • szczypta soli,
  • skórka otarta z cytryny,

Mak dokładnie rozetrzeć z żółtkami i cukrem.
Następnie, dalej ucierając dodać sól i skórkę cytrynową.
Białka ubić na sztywną pianę.
Delikatnie wymieszać z masą makowo - jajeczną.
Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz