Babka
makowa z maku mielonego nie parzonego.
Babka
makowa jest ciastem bez mąki, zamiast niej jest mak.
Przepis
z książki Ilustrowana książka kucharska z końca XIX
wieku.
Przepis,
w którym cukier można zastąpić erytrytolem.
- 560 ml maku mielonego (ususzonego i miałko roztartego),
- 9 żółtek,
- 300 g eryrtrytolu (250 g cukru),
- szczypta soli,
- skórka otarta z cytryny,
Mak
dokładnie rozetrzeć z żółtkami i cukrem.
Następnie,
dalej ucierając dodać sól i skórkę cytrynową.
Białka
ubić na sztywną pianę.
Delikatnie
wymieszać z masą makowo - jajeczną.
Ciasto
przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz