Babka
śnieżna nazwę zawdzięcza swojemu kolorowi – jest po prostu
biała.
Biała
ponieważ do jej przygotowania wykorzystuje się tylko białka.
Jest
to świetny sposób na wykorzystanie białek, z którymi czasem nie
wiadomo co począć.
Dobrym
pomysłem na „pozbycie” się białek jest również ciasto
anielskie – biszkopt na białkach.
Problem
z białkami istniał już od dawna, szczególnie w czasach gdy
pieczono ogromne ilości wspaniałych bab
drożdżowych, do pieczenia których zużywało się wielkie
ilości żółtek.
Przepis
na babkę śnieżną znalazłam w książce Florentyny
Niewiarowskiej
„Praktyczne
przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek,
placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów,
chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i
czekolady” z
1895 roku.
Ciasto
jest bardzo delikatne, wilgotne w środku i rozpływa się w ustach,
a może niknie w ustach ;)
Babkę
śnieżną piecze się w zwykłej formie do babki (raczej nie
silikonowej) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ja
upiekłam ją w formie do ciasta anielskiego i to był całkiem dobry
pomysł.
Formy
nie smaruje się masłem ani niczym nie wysypuje.
Upieczonej
babki nie wyjmuje się od razu z formy, tylko zostawia do ostygnięcia
w formie, którą odwraca się do góry nogami (stawia się na
nóżkach).
Białka
ubić na sztywną masę, następnie ciągle ubijając wsypywać
cukier a następnie wanilię.
Gdy
piana będzie sztywna i lśniąca wsypać mąkę i wymieszać.
Przełożyć do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 –
180 stopni na „pięć kwadransów”.
Jeżeli
babkę pieczemy w zwykłej formie do bab, należy zostawić ciasto
aż lekko przestygnie i dopiero delikatnie wyjąć.
- 10 białek – około 360 g,
- 200 ml cukru,
- wanilia (olejek waniliowy, pasta waniliowa, cukier waniliowy... co kto ma),
- 60 g mąki ziemniaczanej,
- masło do wysmarowania formy,
- bułka tarta do wysypania formy,
Więcej przepisów na pyszne baby wielkanocne ciasta wielkanocne.
piękna!
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję za miłe słowa :)
Usuń