Kotlety lub pulpety rybne w marynacie, w zalewie octowej. Można je przygotować przy okazji smażenia kotletów rybnych na obiad.
- marynata:
- 200
ml octu 10%,
- 800
ml wody,
- duża
cebula,
- średnia
marchewka,
- pietruszka,
- kawałek
selera,
- liść
laurowy,
- 5-6
ziaren ziela angielskiego,
- 5
ziaren pieprzu czarnego,
- sól,
- cukier.
- kotlety
/ pulpety:
- 1 kg
filetów rybnych,
- 2
cebule,
- 1
sucha kajzerka,
- 3
– 4 łyżki bułki tartej,
- 1
jajko,
- sól,
- pieprz
świeżo mielony,
- imbir
suszony,
- cukier,
- olej
do smażenia,
- bułka
tarta do oprószenia kotletów
Kotlety: cebule pokroić w kostkę. Poddusić, nie rumieniąc na tłuszczu, dodając szczyptę soli i cukru.
Kajzerkę namoczyć w wodzie. Odcisnąć.
Rybę, cebulę i bułkę zemleć w maszynce do mięsa.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem (około 1/2 łyżeczki).
Dodać rozbełtane jajko.
Dokładnie wymieszać.
Formować niewielkie kotleciki, oprószać bułką tartą i smażyć na rumiano z obu stron.
Kotleciki przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Ostudzić.
Zimne kotleciki ułożyć w wyparzonym słoiku przekładając warzywami z marynaty, zalać marynatą. Odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz