Mazurki
to ciasta, które darzę wyjątkową sympatią.
Na
moim wielkanocnym stole musi pojawić się ich kilka.
Mam
swoje ulubione, ale cały czas poszukuję nowych pomysłów.
Tym
razem wybór padł na mazurek czekoladowy z Poradnika Młodej
Gospodyni Franciszki Gensówny z 1928 roku.
- 2 szklanki posiekanych orzechów włoskich,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 200 g czekolady deserowej,
- 1 łyżka mąki pszennej uniwersalnej,
- wanilia, cukier waniliowy,
- 2 jajka,
- 6 białek,
- sól,
Czekoladę
zetrzeć na tarce lub zmiksować.
Jajka
rozbełtać. Wsypać do nich cukier, orzechy, czekoladę, wanilię i
mąkę. Wymieszać dobrze, ja lekko ucieram.
Białka
ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Delikatnie
wymieszać pianę z białek z masą czekoladowo orzechową.
Gensówna
radzi, aby masę rozsmarować na opłatkach. Ja ten etap pomijam.
Formę
do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyłożyć
ciasto do formy na grubość około 2 cm.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 130 stopni i piec około 30 – 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz