sobota, 13 kwietnia 2019

Pasztet z kaczki pieczonej


Pasztet z kaczki pieczonej bez dodatku „obcego mięsa czy tłuszczu.
Tylko mięso kaczki, wątróbka kacza oraz tłuszcz z kaczki.
Do przygotowania pasztetu „wyciśniemy z kaczek wszystko”, nic się nie zmarnuje.

  • 3 kaczki – około 5,5 kg,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 1 łyżka świeżo zmielonych goździków,
  • 1,2 kg wątróbki kaczej,
  • 6 jajek,
  • 1,5 suchej kajzerki,
  • sól,
  • imbir mielony,
  • świeżo mielona gałka muszkatołowa,
  • świeżo mielone goździki,
  • 6 jajek,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • cebula,
  • listek laurowy,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,

Kaczkom odciąć kupry i wyrzucić.
Wyciąć tłuszcz i go wytopić.
Odciąć skrzydła i szyje – włożyć do garnka, dodać włoszczyznę, przyprawy, zalać wodą (tylko aby przykryła) i ugotować.
Kaczki oczyścić z pozostałości piór. Natrzeć solą zmieszaną z goździkami.
Ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do zimnego piekarnika.
Włączyć piekarnik i ustawić na 120 – 140 stopni, piec około 3 – 5 godzin, aż kaczki będą miękkie.
Kaczki przełożyć na półmisek i odstawić do ostygnięcia.
Sos z pieczenia zlać, będzie nam potrzebny.
Bułki rozkruszyć do miseczki, zalać sosem z pieczenia – nie marnujmy tego sosu, zużyjmy tylko tyle ile potrzeba do namoczenia bułek.
Na wytopionym tłuszczu usmażyć wątróbkę.
Wyjąć ugotowane skrzydełka i szyjki. Obrać z nich mięso.
Kaczki obrać z mięsa. Kości nie wyrzucać. Dodać do wywaru, w którym gotowaliśmy szyjki i skrzydełka.
Dolać trochę wody, tak aby kości były przykryte i gotować na wolnym ogniu około godziny.
Mięso z kaczek pieczonych, z gotowanych szyjek i skrzydełek, bułkę lekko odciśniętą trzykrotnie zemleć.
Wlać około 200 – 250 ml przecedzonego sosu z pieczenia kaczki, zwracając uwagę aby zebrać jak najwięcej tłuszczu.
Doprawić do smaku solą, imbirem, goździkami i gałką muszkatołową. Masa ma być smaczna :)
Następnie rozbić do miseczki jajka i je lekko rozbełtać.
Dodać do masy mięsnej i dokładnie wymieszać.
Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować tłuszczem. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piec około 50 – 60 minut.



Zostało nam trochę sosu z pieczenia kaczek, nie wylewajmy go. Przyda się do gotowania kasz czy jako dodatek do sosów.
Należy sos zagotować i przelać gorący do małych słoiczków.

Wywar, w którym najpierw gotowały się skrzydełka i szyjki, a później kości należy przecedzić. Można na nim ugotować krupnik lub inną zupę.
I w ten sposób całe kaczki zostały zużyte, nic się nie zmarnowało :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz