Przysmak
drobiowy – domowa wędlina z kurczaka. Piersi w całości i
zmielone udka. Z dodatkiem suszonych pomidorów, oliwek i kaparów.
Wędlinę
przygotowałam w szynkowarze, urządzeniu do przygotowywania domowych
wędlin, dużo lepszych niż sklepowych i na pewno duuużo
zdrowszych.
Proporcje
na szynkowar 3kg:
- 1,2 kg piersi kurczaka,
- 0,8 kg udek bez kości i skóry,
- 3 łyżki kaparów,
- 100 g suszonych pomidorów,
- 50 g zielonych oliwek,
- 4 łyżeczki żelatyny,
- 36 g peklosoli,
Oliwki
i suszone pomidory drobno posiekać lub zmiksować.
Kapary
pokroić.
Piersi
kurczaka oczyścić.
Udka
zemleć.
Do
mielonego mięsa dodać kapary, oliwki, suszone pomidory, żelatynę
i sól peklową.
Dokładnie
wymieszać.
Dodać
piersi kurczaka i „wypaćkać” je mielonym mięsie.
Możemy
użyć specjalny woreczek do szynkowara, łatwiej jest wówczas
wyjmować gotową wędlinę.
Ja
robię bez woreczków.
W
szynkowarze ułożyć piersi pionowo, upychając między nimi mielone
mięso.
Mięso
przykryć płytką dociskową z założoną sprężyną. Docisnąć
wieczkiem i zamknąć. Włożyć termometr.
Odstawić
w chłodne miejsce na kilka godzin – mięso się zamarynuje i ułoży
w szynkowarze.
Dno
garnka wyższego niż szynkowar wyłożyć ściereczką, wstawić
szynkowar i wlać wodę o temperaturze około 75 stopni, do wysokości
1 cm poniżej górnej krawędzi.
Gotować
na małym ogniu, pilnując aby temperatura wody utrzymywała się
między 75 a 80 stopniami Celsjusza.
Gotować
ponad 2 godziny. Termometr włożony w szynkowar powinien wskazywać
temperaturę 70 stopni.
Po
ugotowaniu szynkowar wyjąć i ostudzić w zimniej wodzie, a
następnie wstawić na kilka godzin do lodówki.
Jeżeli
gotowaliśmy bez woreczka, aby wyjąć mięso, należy szynkowar
zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz