Pyszny
sernik z makiem i orzechami, seromakowiec. Masa serowa i makowa lekko się
wymiesza, dzięki czemu ciasto w przekroju wygląda pięknie i każdy
kawałek jest inny.
Proporcje
na duże ciasto, ja piekę w tortownicy o średnicy 26 cm, ciasto ma
wysokość około 7 cm.
- ciasto makowe:
- 200 g maku mielonego,
- 150 g cukru pudru,
- 2 łyżki miodu (u mnie lipowy),
- 4 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżka bułki tartej,
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich,
- 40 g rodzynek,
- ciasto serowe:
- 500 g sera półtłustego,
- 4 jajka,
- 150 g cukru pudru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 40 g rodzynek,
- ciasto orzechowe:
- 150 g mielonych orzechów włoskich,
- 4 jajka,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Ciasto
makowe: mak sparzyć według przepisu na opakowaniu. Odsączyć
na sitku.
Żółtka
utrzeć z cukrem i miodem na kogel-mogel. Dalej ucierając dodać mak
i orzechy.
Mąkę
wymieszać z proszkiem do pieczenia i bułką tartą.
Białka
ubić na sztywną pianę.
Do
masy jajecznej dodać mąkę, rodzynki, pianę z białek i
delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Masę
wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, lub
wysmarowanej masłem i wysypaną bułką tartą.
Ciasto
serowe: ser zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel.
Ucierając
dodawać po trochę sera.
Białka
ubić na sztywną pianę.
Na
masę serową wyłożyć pianę z białek, wsypać mąkę, rodzynki i
delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Masę
wylać na masę makową.
Ciasto
orzechowe: Orzechy wymieszać z mąką, bułką tartą i proszkiem
do pieczenia.
Żółtka
lekko utrzeć z cukrem.
Masę
wymieszać z orzechami.
Białka
ubić na sztywną pianę.
Pianę
z białek wyłożyć na masę żółtkowo-orzechową, dokładnie ale
delikatnie wymieszać.
Masę
wyłożyć na masę serową.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę.
Takie ciasto i wysokiej jakości herbata to idealny pomysł na deser :)
OdpowiedzUsuń:) dzięki :)
UsuńMniam! Bardzo pomysłowe ciasto- zaciekawiło mnie ciasto orzechowe na wierzchu :)
OdpowiedzUsuńDzięki :) inna tekstura ciasta, takie małe przełamanie '
Usuń"nudy" ;) sernika