poniedziałek, 29 kwietnia 2019

Zupa z młodej włoszczyzny z kalarepką



Wiosenna zupa z młodej włoszczyzny. Ja ją miksuję, nie lubię „śmieci” w zupie ;) , ale oczywiście nie trzeba jej miksować.

  • pęczek młodej włoszczyzny,
  • kalarepka,
  • 2 ziemniaki obiadowe (typ B),
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 5 ziaren kolendry,
  • sól,
  • 2 łyżki kaszy jęczmiennej drobnej (mazurskiej),

Włoszczyznę dokładnie umyć (wyrzucam tylko natkę marchewki), pokroić. Ziemniaki i kalarepkę obrać pokroić (nie ważne jak, warzywa mają się łatwo gotować).
Pokrojone warzywa włożyć do garnka i zalać zimną wodą.
Dodać ziele i kolendrę, gotować aż warzywa będą miękkie.
Zmiksować.
Przecedzić przez sito.
Doprawić do smaku solą.
W razie potrzeby dolać trochę wody, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Zagotować, wrzucić wypłukaną kaszę i gotować, aż kasza będzie miękka.
Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta dolać trochę wody.
Pamiętajmy, łatwiej dolać trochę wody, niż później ją wygotowywać.


Ja podałam z pulpetami z kurczaka.


zastawa z 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz