- pęczek zielonych szparagów (500 g),
- 250 g (200 ml) kaszy jaglanej,
- skórka otarta z cytryny,
- 4 łyżki masła lub oleju,
- sól,
- cukier,
- cukinia,
- sok z cytryny,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
Cukinię
pokroić wzdłuż w cienkie plasterki. Włożyć do miseczki,
oprószyć solą, wlać sok z cytryny i olej. Wymieszać i odstawić.
Szparagi
umyć, odłamać końce.
Do
wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru, wrzucić szparagi i odłamane
końcówki.
Gotować
kilka minut aż szparagi będą miękkie.
Szparagi
wyjąć, końcówki wyrzucić.
Wody
z gotowania nie wylewać! Zmierzyć jej objętość – potrzeba nam
400 ml płynu – jeżeli mamy za mało płynu, dolać wody.
Kaszę
umyć w zimnej wodzie.
Przelać
wrzątkiem.
Wsypać
do garnka, zalać wodą ze szparagów.
Lekko
osolić i dodać łyżkę masła.
Zagotować,
a następnie zmniejszyć ogień i gotować do wygotowania płynu, aż
kasza będzie miękka.
Szparagi
pokroić na kawałki wielkości około 2 cm.
Dodać
skórkę otartą z cytryny, dodać pozostałe masło i wymieszać.
Doprawić
do smaku solą.
Foremkę
(u mnie keksówka) wyłożyć folią spożywczą.
Wyłożyć
formę plasterkami cukinii.
Na
cukinię wyłożyć kaszę ze szparagami i ugnieść ją dobrze.
Kaszę wstawić do lodówki na około 2 godziny.
super to wygląda ! Takie połączenie musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
UsuńBardzo podoba mi się forma podania! Bardzo wykwintna :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)
Usuń