- 200 g kaszy jaglanej,
- 600 ml wody,
- 300 g oczyszczonego szpinaku,
- 3 ząbki czosnku,
- gałka muszkatołowa,
- sól,
- masło,
- 2 białka,
Szpinak
porządnie umyć i wyłożyć na sito, aby chwilę obciekł.
Na
głębokiej patelni (może być w garnku) rozpuścić 2 łyżki
masła, dodać rozgnieciony czosnek i startą gałkę muszkatołową,
a następnie wrzucić szpinak. Chwilę dusić tak, aby wszystkie
listki „złapały” masło. Lekko posolić i dokładnie wymieszać.
Odstawić do ostudzenia. Odsączyć, sosu powstałego podczas
duszenia szpinaku nie wylewać. Dodamy do gotowania kaszy.
Szpinak
posiekać.
Kaszę
umyć w zimnej wodzie.
Przelać
wrzątkiem.
Zalać
wodą.
Wlać
sos z duszenia szpinaku, lekko osolić i dodać łyżkę masła.
Zagotować,
a następnie zmniejszyć ogień i gotować do wygotowania płynu, aż
kasza będzie miękka. Pilnujmy, aby się nie przypaliła.
Ugotowaną
kaszę ostudzić.
Wymieszać
ze szpinakiem. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem świeżo
zmielonym.
Białka
rozbełtać, dodać do kaszy i wymieszać.
zwilżonymi
dłońmi formować kluski, jeżeli ciasto będzie zbyt luźne dodać
łyżkę bułki tartej.
Ja
wolę masę troszkę luźniejszą, trudniej formować kluski, są
może mniej foremne, ale delikatniejsze.
Kluski
wrzucać do wrzącej lekko osolonej wody.
Gotować
1 - 2 minuty od zagotowania.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz