Bardzo
lekki i pyszny krem z mango.
Jeżeli
chcemy go zjeść od razu to potrzebne będą tylko dwa składniki:
mango i śmietana.
Cukru
nie dodajemy, dojrzałe mango jest wystarczająco słodkie.
Jeżeli
mamy zamiar zjeść go chwilę później, albo wolimy bardziej
konkretną konsystencję polecam dodać trochę żelatyny.
Przepis
podaję z użyciem żelatyny.
- 2 owoce mango,
- 300 ml śmietany kremówki,
- 4 g żelatyny,
Mango
obrać, wyciąć pestki, miąższ zmiksować. Przetrzeć przez sito (
otrzymałam 400 ml. przecieru).
Można
nie przecierać, ale przetarty będzie delikatniejszy.
Śmietanę
ubić.
Żelatynę
wsypać do małej miseczki, dodać 2 – 3 łyżki przecieru, wstawić
do garnka z gorąca wodą i podgrzewać do rozpuszczenia żelatyny.
Wlać
żelatynę do pozostałej masy mango i dokładnie wymieszać.
Następnie dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać.
Przełożyć
do naczyń, w których będziemy podawać krem i wstawić do lodówki
na co najmniej 3 godziny – 4 godziny.
Ciekawa propozycja 🙂
OdpowiedzUsuńdzięki :)
UsuńJak znajde zastepstwo do smietany, to sprobuje:)
OdpowiedzUsuń