środa, 1 maja 2019

Krem z mango


Bardzo lekki i pyszny krem z mango.
Jeżeli chcemy go zjeść od razu to potrzebne będą tylko dwa składniki: mango i śmietana.
Cukru nie dodajemy, dojrzałe mango jest wystarczająco słodkie.
Jeżeli mamy zamiar zjeść go chwilę później, albo wolimy bardziej konkretną konsystencję polecam dodać trochę żelatyny.
Przepis podaję z użyciem żelatyny.

  • 2 owoce mango,
  • 300 ml śmietany kremówki,
  • 4 g żelatyny,

Mango obrać, wyciąć pestki, miąższ zmiksować. Przetrzeć przez sito ( otrzymałam 400 ml. przecieru).
Można nie przecierać, ale przetarty będzie delikatniejszy.
Śmietanę ubić.


Żelatynę wsypać do małej miseczki, dodać 2 – 3 łyżki przecieru, wstawić do garnka z gorąca wodą i podgrzewać do rozpuszczenia żelatyny.
Wlać żelatynę do pozostałej masy mango i dokładnie wymieszać. Następnie dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać.


Przełożyć do naczyń, w których będziemy podawać krem i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny – 4 godziny.



3 komentarze: