Tagliatelle
ze szparagami - pyszne danie na szybko, proporcje dla jednej
osoby.
- 100 – 120 g suchego makaronu tagliatelle (lub podobnego),
- 3 szparagi białe,
- 3 szparagi zielone*,
- sól,
- cukier,
- ser twardy do posypania dania,
- 1 – 2 łyżki masła,
Szparagi
umyć, odłamać końcówki. Białe obrać.
Szparagi
pokroić w podłużne cienkie plastry/paski – tagliatelle.
2
- 3 plastry zielonych szparagów zwinąć w ruloniki i włożyć do
naczynia z zimną wodą. Naczynie powinno być wąskie, takie aby
rulony się nie rozwijały.
Makaron
wrzucić do wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody.
Makaron gotuję
w stosunkowo małej ilości wody, aby stracić jak najmniej smaku szparagów (żeby nie rozwodnić smaku).
Gdy
zostaną dwie minuty do końca czasu gotowania wrzucić białe
szparagi i wymieszać z makaronem. Za minutę dodać zielone.
Ugotowany
makaron ze szparagami przełożyć na patelnię, dodać masło i wlać
2 – 3 łyżki wody z gotowania makaronu.
Gotować
do czasu aż masło się rozpuści i sos zgęstnieje.
Przełożyć
makaron na talerz, ułożyć na nim wyjęte z wody ruloniki z
zielonych szparagów. Posypać startym serem.
Można
podać z jajkiem
w koszulce.
*Danie
można przygotować z jednego rodzaju szparagów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz