Pierogi
ze szpinakiem i białym serem - można przygotować ze świeżego lub
mrożonego szpinaku.
- Ciasto:
- 400 g mąki,
- gorąca woda,
- sól,
- farsz:
- 400 g szpinaku mrożonego lub 800 g świeżego,
- 300 g sera białego półtłustego,
- 3 ząbki czosnku,
- sól,
- 3 łyżki masła,
- gałka muszkatołowa,
Świeży
szpinak: porządnie
umyć i wyłożyć na sito, aby chwilę obciekł.
Na
głębokiej patelni (może być w garnku) rozpuścić masło, dodać
rozgnieciony czosnek i startą gałkę muszkatołową, a następnie
wrzucić szpinak. Chwilę dusić tak, aby wszystkie listki „złapały”
masło. Lekko posolić i dokładnie wymieszać.
Mrożony
szpinak: ułożyć na sitku i rozmrozić w temperaturze
pokojowej. Lekko odcisnąć, aby pozbyć się jak najwięcej wody. Na
głębokiej patelni (może być w garnku) rozpuścić masło, dodać
rozgnieciony czosnek i startą gałkę muszkatołową, a następnie
wrzucić szpinak. Chwilę dusić tak, aby wszystkie listki „złapały”
masło. Lekko posolić i dokładnie wymieszać.
Ciasto:
mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać
około 220 - 230 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być
twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby
odpoczęło.
Farsz:
ostudzony szpinak wymieszać z rozdrobnionym serem. Doprawić do
smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Ciasto
wałkować, w miarę cienko, ale bez przesady.
Układać
na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i
wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi tak jak
lubi). Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać, przykryć
pokrywką. Gotować 2 - 3 minuty od zagotowania. Gdy pierogi się
ugotują należy je wyjąć, najlepiej łyżką cedzakową.
talerz z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz