poniedziałek, 20 maja 2019

Rolada z polędwicy wieprzowej ze szpinakiem




Polędwiczka wieprzowa ze szpinakiem i serem z niebieską pleśnią, można ją przygotować w całości, lub mniejszymi porcjami.

  • 2 polędwiczki wieprzowe (każda po około 500 g),
  • 400 g świeżego oczyszczonego szpinaku,
  • 150 g sera z niebieską pleśnią,
  • sól,
  • 3 – 4 ząbki czosnku,
  • gałka muszkatołowa,
  • masło,
  • olej,

Szpinak porządnie umyć i wyłożyć na sito, aby chwilę obciekł.
Na głębokiej patelni (może być w garnku) rozpuścić masło, dodać rozgnieciony czosnek i startą gałkę muszkatołową, a następnie wrzucić szpinak. Chwilę dusić tak, aby wszystkie listki „złapały” masło. Lekko posolić i dokładnie wymieszać.
Polędwiczki oczyścić z błon.
Rozciąć wzdłuż na wysokości 1/3 nie docinając do końca i z drugiej strony również na wysokości 1/3 naciąć wzdłuż nie docinając do końca, rozłożyć. Powinniśmy otrzymać prostokątny płat mięsa. Lekko go rozbić.


Na mięsie, wzdłuż dłuższego boku rozłożyć szpinak i rozdrobniony (pokrojony, rozkruszony) ser. 


Mięso zwinąć i związać sznurkiem.
Obsmażyć na maśle z olejem.
Następnie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 17 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić na chwilę, aby „odpoczęło”.


Przed krojeniem nie zapomnijmy zdjąć sznurek ;)


zastawa z 

2 komentarze:

  1. Danie niewątpliwie ciekawe... niestety, by wyszło tak jak autorce, wymaga niezwykłej staranności technologicznej; ten kawałek świni jest niezwykle delikatny, wystarczy w procesie obsmażania "przeciągnąć" w czasie i kończy się efekt soczystości; jeżeli obsmażać to na gorącym maśle klarowanym... im więcej polędwiczki surowej wewnątrz, tym lepszy efekt po wyjęciu z piekarnika. Ale to jest moje widzenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fakt, polędwiczka jest bardzo delikatna. Po obsmażeniu, a nie długotrwałym smażeniu i w podanym czasie pieczenia, nie ma opcji aby przeciągnąć. Można smażyć na maśle klarowanym jak i na mieszance masła i oleju (olej "zabezpiecza" masło przed przypaleniem). Pozdrawiam :)

      Usuń