- 3-4 ziemniaki sałatkowe,
- 1/2 pęczka szparagów zielonych,
- 1/2 papryki czerwonej,
- pęczek szczypiorku,
- 2 ząbki czosnku,
- sok z cytryny,
- olej rzepakowy,
- sól,
- pieprz świeżo mielony,
- cukier,
- ostra papryczka,
- garść migdałów w słupkach,
Ziemniaki
umyć i ugotować.
Szczypiorek
posiekać.
Czosnek
rozgnieść.
Szczypiorek,
czosnek, olej (5 – 6 łyżek) wymieszać.
Ugotowane
ziemniaki odcedzić, obrać, pokroić w niezbyt grube plastry.
Sos
wlać do ziemniaków, oprószyć solą i pieprzem.
Wymieszać.
Odstawić
do ostygnięcia.
Szparagi
umyć, odłamać końce.
Pokroić
w ukośne plasterki.
Paprykę
pokroić w niewielką kostkę.
Ostrą
papryczkę posiekać.
Szparagi,
paprykę słodką i ostrą dodać do ziemniaków.
Wymieszać.
Doprawić
do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem.
Gdyby
sałatka była zbyt sucha, dodać trochę oleju.
Świetny pomysł na świeżą i zdrową sałatkę :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)
Usuń