poniedziałek, 6 maja 2019

Sałatka ziemniaczana ze szparagami




  • 3-4 ziemniaki sałatkowe,
  • 1/2 pęczka szparagów zielonych,
  • 1/2 papryki czerwonej,
  • pęczek szczypiorku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z cytryny,
  • olej rzepakowy,
  • sól,
  • pieprz świeżo mielony,
  • cukier,
  • ostra papryczka,
  • garść migdałów w słupkach,

Ziemniaki umyć i ugotować.
Szczypiorek posiekać.
Czosnek rozgnieść.
Szczypiorek, czosnek, olej (5 – 6 łyżek) wymieszać.
Ugotowane ziemniaki odcedzić, obrać, pokroić w niezbyt grube plastry.
Sos wlać do ziemniaków, oprószyć solą i pieprzem.
Wymieszać.
Odstawić do ostygnięcia.
Szparagi umyć, odłamać końce.
Pokroić w ukośne plasterki.
Paprykę pokroić w niewielką kostkę.
Ostrą papryczkę posiekać.
Szparagi, paprykę słodką i ostrą dodać do ziemniaków.
Wymieszać.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem.
Gdyby sałatka była zbyt sucha, dodać trochę oleju.


Posypać migdałami.








2 komentarze: