Spaghetti
ze szczypiorkiem czosnkowym można podać w wersji mięsnej i
bezmięsnej. Jeżeli wolimy mięsną, należy na końcu dodać
podsmażony boczek.
- 3 porcje spaghetti,
- szczypiorek czosnkowy,
- 2 ząbki czosnku,
- olej rzepakowy,
- sól,
- sok z 1/2 cytryny,
- cukier,
- garść orzechów włoskich,
- 100 g boczku wędzonego (wersja mięsna),
- parmezan lub inny twardy ser do posypania,
Szczypiorek,
czosnek i 6 łyżek oleju zmiksować na gładką masę.
Doprawić
do smaku solą, sokiem z cytryny i cukrem. Pesto musi mieć
zdecydowany smak – musi nadać smak makaronowi.
Orzechy
włoskie posiekać i podprażyć na suchej patelni.
Makaron
ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
Makaron
odcedzić. Trochę wody z gotowania makaronu zostawić.
Na
patelnię włożyć makaron, dodać pesto, wlać 2 – 3 łyżki wody
z gotowania makaronu i podgrzewając dokładnie wymieszać.
Makaron
przełożyć na talerze, posypać startym serem.
Musze przyznać, że spaghetti w takiej formie nie gościło jeszcze na moim talerzu. Wygląda pysznie, więc chętnie spróbuję!
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo za miłe słowa :) polecam danie :)
Usuń