poniedziałek, 13 maja 2019

Spaghetti ze szczypiorkiem czosnkowym


Spaghetti ze szczypiorkiem czosnkowym można podać w wersji mięsnej i bezmięsnej. Jeżeli wolimy mięsną, należy na końcu dodać podsmażony boczek.

  • 3 porcje spaghetti,
  • szczypiorek czosnkowy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej rzepakowy,
  • sól,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • cukier,
  • garść orzechów włoskich,
  • 100 g boczku wędzonego (wersja mięsna),
  • parmezan lub inny twardy ser do posypania,

Szczypiorek, czosnek i 6 łyżek oleju zmiksować na gładką masę.
Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i cukrem. Pesto musi mieć zdecydowany smak – musi nadać smak makaronowi.
Orzechy włoskie posiekać i podprażyć na suchej patelni.
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
Makaron odcedzić. Trochę wody z gotowania makaronu zostawić.
Na patelnię włożyć makaron, dodać pesto, wlać 2 – 3 łyżki wody z gotowania makaronu i podgrzewając dokładnie wymieszać.


Jeżeli wybieramy wersję mięsną należy dodać boczek pokrojony w kostkę i podsmażony.
Makaron przełożyć na talerze, posypać startym serem.


2 komentarze:

  1. Musze przyznać, że spaghetti w takiej formie nie gościło jeszcze na moim talerzu. Wygląda pysznie, więc chętnie spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo za miłe słowa :) polecam danie :)

      Usuń