Szarlotka
– ciasto (przeważnie kruche lub półkruche) z jabłkami.
Przepis
na szarlotkę zaczerpnęłam z książki Kuchnia powojenna,
popularnej w okresie międzywojennym Pani Eli, czyli Elżbiety
Kiewnarskiej. Książka została wydana w 1928 roku.
Szarlotka
składa się z dwóch części: ciasta i jabłek.
-
Ciasto może być kruche lub półkruche. Ciasto półkruche zawiera
mniejszą ilość masła niż ciasto kruche, dlatego też należy
dodać proszek do pieczenia lub sodę.
Pani
Elżbieta w przepisie nie przywiązuje wagi do rodzaju do ciasta:
„(...) kruchem ciastem (…) plastrami bułki, maczanemi w mleku
z jajkiem, lub też zwykłymi naleśnikami na jednem jajku.”
Proponuję upiec szarlotkę z ciastem półkruchym, które świetnie
sprawdza się w szarlotce.
-
Jabłka do szarlotki mogą być surowe lub duszone.
Tu
użyjemy surowych jabłek.
Jest to zwykła szarlotka według przepisu Pani Elżbiety, podobno krąży w Internecie jako szarlotka tatrzańska – chodzi tu o sposób układania jabłek.
Ciasto:
wszystkie składniki ciasta włożyć do miski malaksera, szybko
zmiksować, wyjąć, zlepić.
Podzielić
na dwie części (1/3 i 2/3), każdą oddzielnie zawinąć w
ściereczkę i włożyć do lodówki na 30 – 60 minut.
Farsz:
jabłka obrać, przekroić na połówki, wyjąć gniazda nasienne i
pokroić w niezbyt cienkie plasterki (półplasterki).
Formę
do pieczenia (u mnie tortownica 26 cm) posmarować masłem i wysypać
bułką tartą, lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Większą
część ciasta rozwałkować i wyłożyć nią dno i lekko boki
naczynia do pieczenia.
Ponakłuwać
widelcem
Drugą
częścią ciasta, rozwałkowaną lub startą na tarce przykryć
jabłka.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 – 60 minut.
Po
upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić w formie do ostygnięcia.
Dla urozmaicenia czasem dodaję warstwę śliwek.
Wypestkowane śliwki (najlepiej węgierka korzenna) układam na warstwie jabłek i przykrywam resztą jabłek.
- Ciasto:
- 500 g mąki (najlepiej luksusowa),
- 120 ml gęstej śmietany (18%),
- 100 g zimnego masła,
- 4 żółtka,
- 230 g cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- farsz:
- 2 – 2,5 kg jabłek,
- 8 łyżek cukru,
- 2 – 3 łyżeczki cynamonu,
- 3 – 4 łyżki mielonych migdałów (może być bułka tarta)
- bułka tarta do wysypania formy,
- masło do wysmarowania formy,
- cukier puder do posypania ciasta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz