- pęczek szparagów białych lub zielonych,
- 1 awokado,
- 150 g jogurtu greckiego,
- sok z cytryny,
- szczypta curry,
- sól,
- cukier,
Szparagi
obrać i ugotować:
-
szparagi białe – obierać, najlepiej obieraczką do miękkich
warzyw i owoców. Końcówkę należy odłamać a nie odcinać.
Wrzucić
do wrzącej, lekko osolonej i pocukrzonej wody. Gotować 6-7 minut.
Szparagi
gotuje się "na stojąco" (chociaż można i na płasko), w
wysokim garnku z sitkiem, można je powiązać w pęczki.
-
szparagi zielone – odłamać końcówki. Można ich nie obierać.
Wrzucić
do wrzącej, lekko osolonej i pocukrzonej wody. Gotować 3 minuty.
Miąższ
awokado zmiksować z jogurtem.
Doprawić
do smaku solą, sokiem z cytryny, curry i cukrem.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz