piątek, 17 maja 2019

Szparagi z sosem z awokado




  • pęczek szparagów białych lub zielonych,
  • 1 awokado,
  • 150 g jogurtu greckiego,
  • sok z cytryny,
  • szczypta curry,
  • sól,
  • cukier,
Szparagi obrać i ugotować:
- szparagi białe – obierać, najlepiej obieraczką do miękkich warzyw i owoców. Końcówkę należy odłamać a nie odcinać.
Wrzucić do wrzącej, lekko osolonej i pocukrzonej wody. Gotować 6-7 minut.
Szparagi gotuje się "na stojąco" (chociaż można i na płasko), w wysokim garnku z sitkiem, można je powiązać w pęczki.
- szparagi zielone – odłamać końcówki. Można ich nie obierać. Wrzucić do wrzącej, lekko osolonej i pocukrzonej wody. Gotować 3 minuty.
Miąższ awokado zmiksować z jogurtem.
Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny, curry i cukrem.


zastawa z 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz