- ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 200 g zimnego masła,
- 3 żółtka,
- 100 g cukru pudru,
- nadzienie:
- 350 g rabarbaru,
- 2 białka,
- 100 g cukru pudru,
- 10 g cukru waniliowego,
- 140 g orzechów laskowych,
- 1 łyżka soku cytrynowego,
- szczypta soli,
- masło do wysmarowania formy,
- bułka tarta do wysypania formy,
Mąkę,
pokrojone masło, cukier i żółtka włożyć do miksera, szybko
zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w
kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut.
Formę
do tarty (26 cm średnicy) wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować,
przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi. Widelcem ponakłuwać
ciasto.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut .
Rabarbar
obrać i pokroić w plasterki grubości około 0,5 cm.
Orzechy
zetrzeć, zmiksować lub drobno posiekać.
Wymieszać
rabarbar ze 100 g orzechów.
Białka
ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo
dodawać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać, aż otrzymamy
gęstą, lśniącą masę. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny.
Dodać
pianę do rabarbaru, dokładnie ale delikatnie wymieszać.
Podpieczone
ciasto wysypać pozostałymi orzechami.
Na nie wyłożyć rabarbar.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz