piątek, 7 czerwca 2019

Biały ser w ostrej posypce



Biały ser w ostrej posypce, czyli jak podkręcić biały ser i zrobić z niego ciekawą przekąskę, lub dodatek do pieczywa.

Ser dokładnie obtoczyć solą, przyciskając ją.
Odstawić na talerzu w chłodne miejsce na 6 godzin.
Następnie ser wytrzeć ręcznikiem papierowym.
Obtoczyć w mieszance przypraw, dokładnie je przyciskając i wcierając.
Zawinąć w papier do pieczenia i włożyć do lodówki na 3 dni, codziennie obracając.
Po trzech dniach można jeść.
Tak przygotowany ser, może w lodówce poleżeć kilka dni.


*generalnie nie używam gotowych mieszanek przypraw, czasem jednak się przydają ;) 


  • 1 klinek białego sera,
  • 2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią*,
  • 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki (można dodać mniej),
  • 4 – 5 łyżek soli gruboziarnistej,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz