Biały
ser w ostrej posypce, czyli jak podkręcić biały ser i zrobić z niego ciekawą przekąskę, lub dodatek do pieczywa.
Ser
dokładnie obtoczyć solą, przyciskając ją.
Odstawić
na talerzu w chłodne miejsce na 6 godzin.
Następnie
ser wytrzeć ręcznikiem papierowym.
Obtoczyć
w mieszance przypraw, dokładnie je przyciskając i wcierając.
Zawinąć
w papier do pieczenia i włożyć do lodówki na 3 dni, codziennie
obracając.
Po
trzech dniach można jeść.
Tak
przygotowany ser, może w lodówce poleżeć kilka dni.
*generalnie
nie używam gotowych mieszanek przypraw, czasem jednak się przydają
;)
- 1 klinek białego sera,
- 2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią*,
- 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki (można dodać mniej),
- 4 – 5 łyżek soli gruboziarnistej,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz