Bób jest
jednym z najstarszych znanych warzyw.
Znany, można powiedzieć od zawsze. Już w epoce kamienia łupanego znajdował się w menu. Znaleziony w grobowcach egipskich z około 2400 r. p.n.e. Mieszkańcy Troi też się nim zajadali.
Znany, można powiedzieć od zawsze. Już w epoce kamienia łupanego znajdował się w menu. Znaleziony w grobowcach egipskich z około 2400 r. p.n.e. Mieszkańcy Troi też się nim zajadali.
Bób
wrzucić
do wrzącej wody, dodać sól - około 1 łyżki soli na kilogram
bobu.
Gotować do wymaganej miękkości, około 15 minut, powinien być al dente.
Gotować do wymaganej miękkości, około 15 minut, powinien być al dente.
Ugotowany
bób wylać na durszlak i przelać zimną wodą.
Obrać
ze skórki, chociaż jak ktoś woli ze skórką, to może pominąć
ten etap.
Boczek
pokroić w plasterki, a następnie w kostkę.
Czosnek
obrać, posiekać.
Dymkę
drobno pokroić – białą i zieloną część.
Na
rozgrzaną patelnię wrzucić boczek i przesmażyć. W przypadku
gdyby tłuszcz się nie wytapiał, dodać łyżkę masła.
Do
podsmażonego boczku dodać czosnek, drobno pokrojone chili (ja
dodałam 1/2 strąka) i dymkę,
chwilę razem przesmażyć.
Następnie
dodać bób, przesmażyć.
Doprawić
do smaku solą i pieprzem.
Wlać
50 ml wody lub białego wytrawnego wina, dodać łyżkę masła i chwilę razem dusić.
Podawać
jako samodzielne danie, lub z ziemniakami.
- 1 kg bobu,
- 300 g boczku wędzonego,
- 2 – 3 ząbki czosnku,
- pęczek dymki,
- chili.
- sól,
- pieprz świeżo mielony,
- masło,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz