Kluski
kładzione z sera z kaszą manną na słodkie drugie danie lub na
deser.
- 100 g kaszy manny,
- 80 ml mleka,
- 300 g sera białego półtłustego,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 5 jajek,
- 60 g miękkiego masła,
- sól,
Kaszę
wsypać do miseczki i zalać mlekiem. Odstawić na pół godziny.
Ser
zemleć.
Białka
ubić na sztywną pianę.
Masło
utrzeć, ucierając dodawać cukier i żółtka.
Do
masy maślano-żółtkowej dodać ser i kaszę, dokładnie wymieszać.
Następnie dodać pianę z białek. Delikatnie, ale dokładnie
wymieszać.
Kłaść
łyżką kluski na wrzącą, lekko osoloną wodę.
Za
każdym razem łyżkę zanurzać we wrzącej wodzie.
(Gdyby ciasto było za rzadkie i kluski się rozpływały, należy dodać łyżkę kaszy, wymieszać i odstawić na 5 minut).
(Gdyby ciasto było za rzadkie i kluski się rozpływały, należy dodać łyżkę kaszy, wymieszać i odstawić na 5 minut).
Gotować
około 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz