Lemoniada
– napój z wody, cukru i soku cytrynowego. Idealna dla ugaszenia
pragnienia nie tylko w upalne dni.
Sposobów
jej przyrządzenia jest tyle ile osób ją przygotowujących. Jeden z
najprostszych znajdziemy w „Kucharzu warszawskim” z 1889 roku:
Limonada – „do kwarty wody bierze się 3 cytryny, z których
skórka ociera się o cukier*, sok zaś wyciska się przez muślin,
dodaje pół funta cukru i po rozpuszczeniu się nalewa w szklanki”.
Wincentyna
Zawadzka w „Kucharce litewskiej” poleca: „Z dwunastu dużych
cytryn wycisnąć sok nad sitem do wazy. Usmażyć ulep gęsty z 1,5
kilo cukru i 2,5 szklanek wody, dodać dla zapachu skorki cytrynowej,
ostudzić i zmieszać z surowym sokiem”.
Antonina
Piętkowa w „Nowoczesnej kuchni domowej” z 1935 roku podaje
podobny przepis: limonjada - „do szklanki wody , przegotowanej i
ostudzonej, dać 3 kostki cukru, zaczekać, aż się rozpuści,
wcisnąć sok z 1/2 cytryny. Można też przyrządzić od razu w
większej ilości wody z syropem zaprawionym sokiem cytrynowym.”
Proponuję
przyrządzić lemoniadę według przepisu z książki „Doskonała
kuchnia” Marii Marciszewskiej z 1929 roku.
- 400 g cukru,
- 1 szklanka wody na syrop,
- sok z 5 cytryn,
- 4 szklanki wody (u mnie woda mineralna gazowana),
- od siebie dodałam skórkę otartą z 3 cytryn,
„Zrobić
syrop z 400 g cukru i szklanki wody, wyszumować”.
Dodać
skórkę otartą z 3 cytryn.
„Po
wystudzeniu zmieszać z sokiem z 5 cytryn i litrem zimnej wody,
wymieszawszy dobrze, przecedzić (…) rozlewać do szklanek i
podawać kładąc do dzbanka szklanego lub do szklanek lód rąbany
na kawałki.” Dla mnie jest to zbyt słodka wersja lemoniady, proponuję sok z cytryny dodawać do smaku. Cytryna cytrynie nierówna: większa - mniejsza, słodsza - kwaśniejsza. Czyli należy wlać do szklanki /dzbanka trochę syropu, sok z cytryn do smaku i wlać odpowiednią ilość wody ( do smaku).
*kiedyś
cukier
sprzedawany był w "głowach cukru", czyli bryłach cukru o
stożkowej formie i skórkę ocierało się kawałkiem bryłki cukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz