- 4 pstrągi,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 2 łyżki kaparów,
- skórka otarta z cytryny,
- sok z 1/2 cytryny,
- sól,
- oliwa,
Pstrągi
oczyścić, wypatroszyć.... umyć.
Ponacinać
boki pstrągów.
Oprószyć
solą.
Listki
natki posiekać. Łodyżek nie wyrzucać, będą potrzebne.
Kapary
posiekać.
Kapary,
natkę, skórkę oraz sok z cytryny wymieszać.
Blachę
do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, na którym rozłożyć
pozostawione łodyżki pietruszki. Na nich ułożyć ryby, skropić
oliwą i odstawić na około godzinę.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
Aby
sprawdzić czy ryba jest upieczona, należy metalową wykałaczką
nakłuć rybę do środka, jeżeli po 10 sekundach metal będzie
ciepły/gorący oznacza, że ryba jest gotowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz