poniedziałek, 3 czerwca 2019

Pstrąg pieczony z kaparami


  • 4 pstrągi,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 2 łyżki kaparów,
  • skórka otarta z cytryny,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól,
  • oliwa,

Pstrągi oczyścić, wypatroszyć.... umyć.
Ponacinać boki pstrągów.
Oprószyć solą.
Listki natki posiekać. Łodyżek nie wyrzucać, będą potrzebne.
Kapary posiekać.
Kapary, natkę, skórkę oraz sok z cytryny wymieszać.


Mieszaninę powkładać w nacięcia, oraz do środka ryb.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, na którym rozłożyć pozostawione łodyżki pietruszki. Na nich ułożyć ryby, skropić oliwą i odstawić na około godzinę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona, należy metalową wykałaczką nakłuć rybę do środka, jeżeli po 10 sekundach metal będzie ciepły/gorący oznacza, że ryba jest gotowa.


Podałam z zielonymi szparagami i czarnym ryżem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz