Kruche
babeczki, tarteletki z owocami i bezą włoską.
- ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 100 g cukru
- 3 żółtka,
- beza włoska:
- 150 ml wody,
- 375 g cukru,
- 6 białek,
- owoce: maliny, porzeczki, borówki, jagody
Ciasto:
wszystkie
składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować.
Ciasto
wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą
lub ściereczkę i włożyć co najmniej na godzinę do lodówki.
Ciasto
rozwałkować, wycinać koła minimalnie większe od średnicy
foremek. Foremki wysmarowane masłem, dokładnie wyłożyć ciastem.
Ciasto ponakłuwać widelcem.
Foremki
ustawić na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Upiec na złoty kolor - około 15 minut.
Wyjąć
ciastka z piekarnika i jeszcze ciepłe wyjmować z foremek odwracając
je do góry nogami i lekko ściskając foremki.
Odstawić
do ostudzenia.
Beza:
Do garnuszka wlać wodę i wsypać cukier. Zagotować i gotować na
małym ogniu. Gotujemy, aż temperatura syropu osiągnie temperaturę
120 stopni.
W
czasie gotowania syropu ubić białka (białka w temperaturze
pokojowej) na sztywną pianę.
Gdy
białka będą ubite, ciągle ubijając wlewać małym strumieniem
syrop. Syrop zaparzy białka.
Ubijać
aż piana ostygnie, około 10 minut.
Dno
babeczek wysmarować bezą, ułożyć na niej owoce, na nich ułożyć
bezę.
Bezę
opalić palnikiem do creme brulee, lub jeżeli go nie mamy wstawić
na kilka minut pod górną grzałkę piekarnika.
Ile tarteletek z porcji wyjdzie i jsk duzych. Ja sie obawism, że mi splynie ciasto z foremki, juz dwa razy robilam inne i tdk sue stało. Dlaczego! ☹️
OdpowiedzUsuńOkoło 18 - 20 babeczek, tarteletek w zależności od ich wielkości. Ciasto nie może być zbyt długo wyrabiane, należy je po zagnieceniu dobrze schłodzić. No i powinno być użyte masło 82-83% tłuszczu. Serdecznie pozdrawiam :)
Usuń