Pulpety
drobiowe, z mięsa z kurczaka, idealne jako dodatek do zup, ale
również jako dietetyczne danie mięsne, oczywiście z dodatkiem
lekkiego sosu.
Przepis
na pulpety drobiowe pochodzi z książki Nowoczesna kuchnia
domowa
z 1935 roku.
Antonina
Piętkowa do pulpetów dodaje pietruszkę oraz szpik z kości. Szpiku
nie dodaję, a zamiast pietruszki proponuję mielony imbir i gałkę
muszkatołową.
- 500 g mięsa z kurczaka (u mnie z nóg),
- 1 sucha kajzerka,
- 2 jajka,
- sól,
- pieprz świeżo zmielony,
- gałka muszkatołowa,
- imbir mielony,
Bułkę
namoczyć w mleku lub wodzie.
Odcisnąć.
Mięso
i bułkę zemleć w maszynce do mięsa.
Żółtka
rozbełtać, dodać do masy mięsnej.
Wymieszać
doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem.
Białka
ubić na sztywną pianę, delikatnie ale dokładnie wymieszać z masą
mięsną.
Zwilżonymi
dłońmi formować pulpety – jeżeli masa będzie zbyt rzadka można
dodać trochę bułki tartej. Uważam, że lepsza jest masa troszkę
luźniejsza, gorzej formuje się pulpety, po ugotowaniu będą
troszkę mniej kształtne, ale będą delikatniejsze.
Gotować
we wrzącej osolonej wodzie, lub w rosole, kilka minut od
wypłynięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz