czwartek, 8 sierpnia 2019

Kotlety królewskie


Kotlety królewskie, kotlety ziemniaczane z grzybowo - jajecznym nadzieniem.
Skąd nazwa? Nie wiem.
Przepis przedwojenny, z broszury Poradnik Gospodarstwa Domowego wydanej nakładem wydawnictwa „Ognisko Domowe” w Warszawie, 1937 rok.


Kartofle umyć, ugotować w skórce.
Ostudzić.

Cebulę pokroić w półplasterki podsmażyć na maśle. Dodać pokruszone grzyby, przesmażyć. Dodać szczyptę soli, trochę cukru, wlać 200 ml wody i dusić pod przykryciem do miękkości, a następnie odparować płyn.


Cebulę zemleć z grzybami.
Dodać do nich bułkę tartą i wlać rozpuszczone masło. Doprawić do smaku solą.

Ziemniaki zemleć.
Dodać do nich mąkę, bułkę tartą i jajka.
Szybko zagnieść.
Doprawić solą.

Obie masy podzielić na tyle samo części (ja zrobiłam 8 kotlecików).


Na dłoni rozpłaszczać część masy ziemniaczanej, na niej kłaść masę grzybową.


Sklejać kotleciki. Lekko spłaszczać nadając kształt kotletów.
Smażyć na rumiano z obu stron na maśle z oliwą.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Lub dosmażyć na patelni.


Podawać z sosem z grzybów suszonych lub pieczarek.



  • masa ziemniaczana:
  • 1 kg ziemniaków (typ kulinarny B),
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 2 łyżki tartej bułki,
  • masa grzybowo jajeczna:
  • 50 g grzybów suszonych (w przepisie prawdziwków, mogą być podgrzybki),
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 cebula,
  • 30 g rozpuszczonego masła,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 2 – 3 łyżki masła,
  • sól,
  • cukier,
  • tłuszcz do smażenia (masło i olej)




2 komentarze:

  1. Uwielbiam kotlety ziemniaczane:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie kotlety robiła moja Babcia! W środku obowiązkowo były suszone grzyby leśne.
    Bajka!

    OdpowiedzUsuń