Kotlety
królewskie, kotlety ziemniaczane z grzybowo - jajecznym nadzieniem.
Skąd
nazwa? Nie wiem.
Przepis
przedwojenny, z broszury Poradnik Gospodarstwa Domowego
wydanej nakładem wydawnictwa „Ognisko Domowe” w Warszawie, 1937
rok.
Kartofle
umyć, ugotować w skórce.
Ostudzić.
Cebulę
pokroić w półplasterki podsmażyć na maśle. Dodać pokruszone
grzyby, przesmażyć. Dodać szczyptę soli, trochę cukru, wlać 200
ml wody i dusić pod przykryciem do miękkości, a następnie
odparować płyn.
Cebulę
zemleć z grzybami.
Dodać
do nich bułkę tartą i wlać rozpuszczone masło. Doprawić do
smaku solą.
Ziemniaki
zemleć.
Dodać
do nich mąkę, bułkę tartą i jajka.
Szybko
zagnieść.
Doprawić
solą.
Obie
masy podzielić na tyle samo części (ja zrobiłam 8 kotlecików).
Na
dłoni rozpłaszczać część masy ziemniaczanej, na niej kłaść
masę grzybową.
Sklejać
kotleciki. Lekko spłaszczać nadając kształt kotletów.
Smażyć
na rumiano z obu stron na maśle z oliwą.
Ułożyć
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Lub dosmażyć na patelni.
Podawać
z sosem z grzybów
suszonych lub pieczarek.
- masa ziemniaczana:
- 1 kg ziemniaków (typ kulinarny B),
- 2 jajka,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 2 łyżki tartej bułki,
- masa grzybowo jajeczna:
- 50 g grzybów suszonych (w przepisie prawdziwków, mogą być podgrzybki),
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- 1 cebula,
- 30 g rozpuszczonego masła,
- 1 łyżka bułki tartej,
- 2 – 3 łyżki masła,
- sól,
- cukier,
- tłuszcz do smażenia (masło i olej)
Uwielbiam kotlety ziemniaczane:)
OdpowiedzUsuńTakie kotlety robiła moja Babcia! W środku obowiązkowo były suszone grzyby leśne.
OdpowiedzUsuńBajka!