Lody
o smaku mango z kokosem, lody wegańskie. Bez dodatku cukru, mleka,
jajek.
Tylko
z dwóch składników plus przyprawy: sól i kardamon.
- 500 ml przecieru z mango* - u mnie 3 mango miodowe,
- puszka (300 ml) mleczka kokosowego 82%,
- szczypta soli,
- kilka kropel ekstraktu kardamonu (można użyć zmielony i przesiany kardamon)
Puszkę
mleka kokosowego wstawić do lodówki na kilkanaście godzin, aby
dobrze się schłodziło.
Puszkę
otworzyć i oddzielić twardy tłuszcz kokosowy od wody.
Tłuszcz
przełożyć do miski i ubić. Następnie dodać przecier mango i
razem chwilę ubijać, napowietrzać.
Doprawić
do smaku kardamonem i szczyptą soli.
Całość
przelać do maszynki do lodów.
Jeżeli
nie mamy maszynki do lodów, ubitą masę przełożyć do foremki i
wstawić do zamrażarki. Wyjąć z zamrażarki około pół godziny przed podaniem.
*mango
obrać, miąższ pokroić i zmiksować
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz