Makaron
zielony – pasta verde, makaron ze szpinaku. Przepis z
lat trzydziestych XX wieku, z broszurki wydawnictwa Bluszcz „potrawy
z kasz i mąki”.
„Ćwierć
kilo starannie przebranych liści szpinaku wrzucić na osolony
wrzątek, zagotować raz, odcedzić na durszlaku, przelać zimną
wodą i przepuścić przez maszynkę, lub przetrzeć przez sito.
Przestygłą masę przełożyć do miski, wbić dwa jaja całe, dodać
dwie łyżki zimnej wody, dużą garść parmezanu , łyżeczkę soli
i tyle mąki pszennej, aby można było zagnieść ciasto, jak na
kluski krajane. Po doskonałem wyrobieniu, przykryć ciasto miską i
dać mu poleżeć godzinę. Następnie rozwałkować jak najcieniej,
przysypać lekko mąką, zwinąć w rolkę i
Paski te należy pozostawić
tak długie, jak się ukrają: jest to charakterystyczną cechą
wszystkich włoskich makaronów, że się je gotuje i podaje
jaknajdłuższe.
Gotuje
się makaron w dużej ilości mocno osolonej wody. Gdy tylko utraci
smak surowej mąki natychmiast odlać na durszlak lub sito.
Na
półmisku pokrywa się makaron cienkimi płatkami śmietankowego,
zimnego masła.
Ser
ostry, tarty podaje się do niego oddzielnie.”
- ciasto na makaron:
- 250 g szpinaku,
- 2 jajka,
- 50 g startego parmezanu,
- sól,
- około 350 - 400 g mąki pszennej,
- mąka do podsypywania
- do podania:
- masło,
- ser tarty (u mnie parmezan)
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz