Mielonka
drobiowa– domowa wędlina z kurczaka.
Wędlinę
przygotowałam w szynkowarze, urządzeniu do przygotowywania domowych
wędlin, dużo lepszych niż sklepowe i na pewno duuużo zdrowszych.
- 2 kg mięsa drobiowego,
- 1,5 łyżki listków świeżego tymianku,
- 3 – 4 ząbki czosnku,
- sól,
- świeżo zmielony pieprz,
- 200 -250 ml bulionu drobiowego (najlepiej domowego),
- 3 -4 łyżeczki żelatyny.
Mięso
zemleć razem z tymiankiem i czosnkiem.
Wlać
bulion, dokładnie wymieszać.
Doprawić
do smaku solą i pieprzem.
Dodać
żelatynę i dokładnie wymieszać, wygniatać, aż masa będzie
kleista.
Do
przygotowania mielonki powinniśmy użyć specjalnego woreczka do
szynkowaru, łatwiej jest wówczas wyjmować gotową wędlinę.
Woreczek
włożyć do szynkowaru. W woreczek włożyć masę mięsną,
dokładnie ją upychając.
Mięso
przykryć płytką dociskową z założoną sprężyną. Docisnąć
wieczkiem i zamknąć. Włożyć termometr.
Dno
garnka wyższego niż szynkowar wyłożyć ściereczką, wstawić
szynkowar i wlać wodę o temperaturze około 75 stopni, do wysokości
1 cm poniżej górnej krawędzi.
Gotować
na małym ogniu, pilnując aby temperatura wody utrzymywała się
między 75 a 80 stopniami Celsjusza.
Gotować
ponad około dwóch godzin.
Termometr
włożony „w szynkowar” powinien wskazywać temperaturę 70
stopni.
Po
ugotowaniu szynkowar wyjąć i ostudzić w zimniej wodzie, a
następnie wstawić na kilka godzin do lodówki.
Po
ostudzeniu, mielonkę można wyjąć.
Ponieważ
użyłam kurczaka kukurydzianego mielonka ma żółtawy kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz