Comber lub polędwica z jelenia w grzybach leśnych.
Cebule
pokroić w półplasterki.
Podsmażyć
na tłuszczu, dodać pokruszone grzyby i razem przesmażyć.
Dodać
jałowiec, ziele, pieprz, listek laurowy, wlać wodę lub bulion i
dusić pod przykryciem, aż cebula będzie miękka.
Polędwiczkę
oczyścić, wykrawając
wszystkie ścięgna i błony,
osuszyć.
Podsmażyć
na rumiano ze wszystkich stron.
Połowę
cebuli przełożyć do naczynia do zapiekania, ułożyć na niej
polędwicę.
Przykryć
pozostałą cebulą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
na 12 -20 minut – zależy od grubości mięsa i tego czy mamy
polędwiczkę, czy schab.
Ja
wbijam w mięso termometr i gdy temperatura wewnątrz mięsa osiągnie
62 stopnie, wyjmuję je.
- polędwica lub comber z jelenia,
- 1 – 2 cebule,
- 2 garście grzybów suszonych,
- sól,
- 3 owoce jałowca,
- 6 ziaren pieprzu,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 150 ml bulionu wołowego lub wody,
- cukier,
- tłuszcz do smażenia,
- 100 ml śmietany 12%
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz