Zielone
naleśniki, naleśniki z dodatkiem szpinaku.
- 300 g szpinaku,
- 400 g mąki pszennej,
- 4 jajka,
- sól,
- świeżo zmielona gałka muszkatołowa do smaku (u mnie 1/3 łyżeczki),
- 50 g masła,
- 600 ml mleka,
- olej
Starannie
przebrane liście szpinaku wrzucić na osolony wrzątek, zagotować,
odcedzić na durszlaku, przelać zimną wodą i przepuścić przez
maszynkę, lub przetrzeć przez sito.
Do
miski wsypać mąkę, wbić jajka, dodać szpinak, wlać około 600
ml mleka, szczyptę soli, następnie dodać roztopione masło i
wszystko wymieszać mikserem. Gdy ciasto będzie zbyt gęste dolać
więcej mleka. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.
Ciasto
naleśnikowe odstawić na pół godziny.
Smażyć
naleśniki.
Patelnię
rozgrzać, smarować olejem (pędzelek maczam w oleju), łyżką
wazową nalewać porcje rozlewając je na całej powierzchni patelni.
Gdy naleje się zbyt dużo ciasta, należy je zlać – naleśniki
nie powinny być za grube.
Gdy ciasto się zetnie, obrócić łopatką
lub podrzucić :) .
Usmażone
naleśniki składać na odwróconym do góry dnem talerzu.
Do
smażenia naleśników używam patelni do naleśników. Jest ona
płaska, dzięki czemu wygodniej je przewracać, czy podrzucać.
Naleśniki
podałam zapieczone z mozzarellą i drobno pokrojonymi pomidorami.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz