poniedziałek, 19 sierpnia 2019

Zielone naleśniki - szpinakowe naleśniki



Zielone naleśniki, naleśniki z dodatkiem szpinaku.

  • 300 g szpinaku,
  • 400 g mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • sól,
  • świeżo zmielona gałka muszkatołowa do smaku (u mnie 1/3 łyżeczki),
  • 50 g masła,
  • 600 ml mleka,
  • olej

Starannie przebrane liście szpinaku wrzucić na osolony wrzątek, zagotować, odcedzić na durszlaku, przelać zimną wodą i przepuścić przez maszynkę, lub przetrzeć przez sito.
Do miski wsypać mąkę, wbić jajka, dodać szpinak, wlać około 600 ml mleka, szczyptę soli, następnie dodać roztopione masło i wszystko wymieszać mikserem. Gdy ciasto będzie zbyt gęste dolać więcej mleka. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.
Ciasto naleśnikowe odstawić na pół godziny.
Smażyć naleśniki.
Patelnię rozgrzać, smarować olejem (pędzelek maczam w oleju), łyżką



wazową nalewać porcje rozlewając je na całej powierzchni patelni. Gdy naleje się zbyt dużo ciasta, należy je zlać – naleśniki nie powinny być za grube. 



Gdy ciasto się zetnie, obrócić łopatką lub podrzucić :) .
Usmażone naleśniki składać na odwróconym do góry dnem talerzu.
Do smażenia naleśników używam patelni do naleśników. Jest ona płaska, dzięki czemu wygodniej je przewracać, czy podrzucać.
Naleśniki podałam zapieczone z mozzarellą i drobno pokrojonymi pomidorami.


zastawa z 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz