Ziemniaki
po nelsońsku, czyli ziemniaki zapiekane z cebulą i jajkami,
przepis z Poradnika gospodarstwa domowego wydanego nakładem
wydawnictwa „ognisko domowe”.
W
oryginalnym przepisie z 1937 roku, ziemniaki po nelsońsku
mogą, lecz nie muszą być z grzybami.
Ja
oczywiście dodałam grzyby.
- 1 kg ziemniaków*,
- 3 jajka,
- 40 g tłuszczu (masło, olej),
- 300 g cebuli (2 średnie cebule),
- 30 - 40 g suszonych grzybów,
- listek laurowy,
- 5 ziaren pieprzu czarnego,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- tłuszcz (masło) do wysmarowania formy,
- 250 ml śmietany (ja użyłam 18%),
1.
Ziemniaki opłukać, ugotować w skórce w dużej ilości wody.
2.
Ugotować jaja na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać, pokrajać
w talarki.
3.
Pokrajać cebulę w półplasterki, poddusić na tłuszczu, dodać
rozkruszone grzyby, przesmażyć, wlać 400 ml wody, dodać listek
laurowy, ziele i pieprz, dusić do miękkości.
4.
Ugotowane ziemniaki przestudzić.
5.
Dno i boki formy posmarować tłuszczem.
6.
Przestudzone ziemniaki pokrajać w talarki; 1/2
ułożyć na dnie rondla,
polać
sosem cebulowo - grzybowym, oprószyć solą i pieprzem.
7.
Przykryć jajami,
znów
ułożyć warstwę ziemniaków, zalać śmietaną, wypiec w
piekarniku. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.
*kursywą
tekst oryginalny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz