poniedziałek, 2 września 2019

Drożdżówki z serem




Drożdżówki z serem upiekłam z mąki krupczatki, a nie z tortowej. Pierwszy raz piekłam ciasto drożdżowe z mąki krupczatki, a zrobiłam to za namową Aliny Gniewkowskiej. W książce Współczesna kuchnia domowa z 1927 roku pisze: „W Rosji używają mąkę krupczatkę, która w użyciu pęcznieje, jest ona wydatniejszą od miękkiej, używanej w Kongresówce. Dla tych przyczyn, używając mąkę krupczatkę, trzeba użyć więcej mleka. Niektórzy twierdzą, jakoby krupczatka niezdatna była do bab, ale w praktyce przekonałam się, że nie ma lepszej mąki i tylko krupczatkę używałam do rozmaitego ciasta, jako do bab i zawsze z dobrym skutkiem.”


ciasto:
600 g mąki krupczatki,
16 g suchych drożdży,
260 – 280 ml mleka,
4 jajka,
160 g cukru,
100 g masła,

nadzienie:
600 g sera białego,
3 żółtka,
5 – 6 łyżek cukru pudru,
cukier waniliowy lub esencja waniliowa (u mnie 2 łyżki brandy z wanilią),

Nadzienie: ser zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ser. Następnie dodać wanilię, brandy waniliowe lub cukier waniliowy.

Ciasto: mleko lekko podgrzać, wlać do miseczki z drożdżami, wymieszać.
Jajka ubić z cukrem na pulchną masę.
Mleko z drożdżami wlać do mąki, wymieszać.
Do ubitych jajek dodać mąkę z drożdżami. Wyrabiać.
Następnie dodać roztopione letnie masło i dalej wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto podzielić na 20 jednakowych porcji.
Natłuszczonymi roztopionym masłem dłońmi rozpłaszczać ciasto, można je lekko rozwałkować na blacie oprószonym mąką.
Na cieście kłaść nadzienie i zlepiać ciasto w podłużne bułeczki.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.


Bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 15 - 20 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz