Drożdżówki
z serem upiekłam z mąki krupczatki, a nie z tortowej. Pierwszy raz
piekłam ciasto drożdżowe z mąki krupczatki, a zrobiłam to za
namową Aliny Gniewkowskiej. W książce Współczesna kuchnia
domowa z 1927 roku pisze: „W Rosji używają mąkę
krupczatkę, która w użyciu pęcznieje, jest ona wydatniejszą od
miękkiej, używanej w Kongresówce. Dla tych przyczyn, używając
mąkę krupczatkę, trzeba użyć więcej mleka. Niektórzy twierdzą,
jakoby krupczatka niezdatna była do bab, ale w praktyce przekonałam
się, że nie ma lepszej mąki i tylko krupczatkę używałam do
rozmaitego ciasta, jako do bab i zawsze z dobrym skutkiem.”
ciasto:
600
g mąki krupczatki,
16
g suchych drożdży,
260
– 280 ml mleka,
4
jajka,
160
g cukru,
100
g masła,
nadzienie:
600
g sera białego,
3
żółtka,
5
– 6 łyżek cukru pudru,
cukier
waniliowy lub esencja waniliowa (u mnie 2 łyżki brandy
z wanilią),
Nadzienie:
ser zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dalej
ucierając dodawać ser. Następnie dodać wanilię, brandy waniliowe
lub cukier waniliowy.
Ciasto:
mleko lekko podgrzać, wlać do miseczki z drożdżami, wymieszać.
Jajka
ubić z cukrem na pulchną masę.
Mleko
z drożdżami wlać do mąki, wymieszać.
Do
ubitych jajek dodać mąkę z drożdżami. Wyrabiać.
Następnie
dodać roztopione letnie masło i dalej wyrabiać, aż ciasto będzie
gładkie.
Przykryć
ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją
objętość.
Ciasto
podzielić na 20 jednakowych porcji.
Natłuszczonymi
roztopionym masłem dłońmi rozpłaszczać ciasto, można je lekko
rozwałkować na blacie oprószonym mąką.
Na
cieście kłaść nadzienie i zlepiać ciasto w podłużne bułeczki.
Układać
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu.
Przykryć
ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Bułeczki
posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego
do 180 stopni, na około 15 - 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz