Marynowane
maślaki, w lekkim occie. Bez cebuli i warzyw, ponieważ takie są
najsmaczniejsze :)
- maślaki,
- ocet 10%,
- sól,
- cukier,
- ziele angielskie,
- pieprz czarny ziarnisty,
- liście laurowe,
Wrzucić
do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować kilka minut, aż będą
prawie miękkie.
Małe
maślaki gotować w całości (całe kapelusze), większe można
pokroić na 2 – 4 kawałki.
Ugotowane
wylać na sitko i zostawić do ostygnięcia.
Nie wylewajmy wody z gotowania maślaków, będzie świetna baza do zupy grzybowej lub buraczkowej.
Nie wylewajmy wody z gotowania maślaków, będzie świetna baza do zupy grzybowej lub buraczkowej.
Maślaki
przełożyć do wyparzonych słoików.
Grzyby
lubią mieć luz w słoiku.
Ugotować
ocet.
Na
0,5 l octu 10% należy wziąć 1,6 l wody – otrzymamy ocet o mocy
nieco ponad 2,5%, a mniej niż 3%. Według mnie taki jest najlepszy.
Zagotować
wodę z przyprawami - na 500 ml octu 10% wziąć łyżkę pieprzu
czarnego ziarnistego, łyżeczkę ziela angielskiego, 3 – 4 listki
laurowe.
Do
zagotowanej wody wlać ocet i zagotować pod przykryciem.
Doprawić
do smaku solą i cukrem – ocet ma być smaczny.
Ocet
odstawić do ostudzenia.
Zalać
grzyby w słoikach ostudzonym octem. Zamieszać łyżką, aby grzyby
pływały.
Słoiki
zakręcić i odstawić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz