sobota, 28 września 2019

Maślaki marynowane


Marynowane maślaki, w lekkim occie. Bez cebuli i warzyw, ponieważ takie są najsmaczniejsze :)

  • maślaki,
  • ocet 10%,
  • sól,
  • cukier,
  • ziele angielskie,
  • pieprz czarny ziarnisty,
  • liście laurowe,



Maślaki oczyścić, odciąć nóżki, zdjąć skórkę z kapelusza – skórkę trzeba koniecznie zdjąć, ponieważ jest ciężkostrawna.


Jeżeli są brudne, należy je opłukać. Nie zostawiać ich w wodzie na długie godziny, nasiąkną wodą i będą do niczego. Kontakt z wodą powinien być jak najkrótszy!
Wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować kilka minut, aż będą prawie miękkie.
Małe maślaki gotować w całości (całe kapelusze), większe można pokroić na 2 – 4 kawałki.
Ugotowane wylać na sitko i zostawić do ostygnięcia.
Nie wylewajmy wody z gotowania maślaków, będzie świetna baza do zupy grzybowej lub buraczkowej.
Maślaki przełożyć do wyparzonych słoików.


Nie napełniać słoików do pełna, najwyżej do 1/2 wysokości. Grzyby ściśnięte, upychane będę się „ślimaczyły”.
Grzyby lubią mieć luz w słoiku.

Ugotować ocet.
Na 0,5 l octu 10% należy wziąć 1,6 l wody – otrzymamy ocet o mocy nieco ponad 2,5%, a mniej niż 3%. Według mnie taki jest najlepszy.
Zagotować wodę z przyprawami - na 500 ml octu 10% wziąć łyżkę pieprzu czarnego ziarnistego, łyżeczkę ziela angielskiego, 3 – 4 listki laurowe.
Do zagotowanej wody wlać ocet i zagotować pod przykryciem.
Doprawić do smaku solą i cukrem – ocet ma być smaczny.
Ocet odstawić do ostudzenia.
Zalać grzyby w słoikach ostudzonym octem. Zamieszać łyżką, aby grzyby pływały.
Słoiki zakręcić i odstawić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz