Pyszne
naleśniki z mąki gryczanej są idealne dla osób będących
na diecie bezglutenowej, oraz dla tych, które zwracają uwagę na
indeks glikemiczny.
- 300 g mąki gryczanej,
- 4 jajka,
- 600 – 700 ml mleka,
- sól,
- 40 g roztopionego masła,
Jajka
ubijać dodając mąkę i mleko, szczyptę soli i rozpuszczone masło.
W razie potrzeby dolać trochę wody gazowanej lub dosypać mąki.
Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Odstawić na minimum 15
minut.
Smażyć
naleśniki - patelnię
rozgrzać, smarować olejem (pędzelek maczam w oleju), łyżką
wazową nalewać porcję ciasta rozlewając je na całej powierzchni
patelni. Gdy naleje się zbyt dużo ciasta, należy je zlać –
naleśniki nie powinny być za grube. Gdy ciasto się zetnie, obrócić
łopatką lub podrzucić :) . Usmażone naleśniki składać na
odwróconym do góry dnem talerzu.
Do
smażenia naleśników używam patelni do naleśników. Jest ona
płaska, dzięki czemu wygodniej naleśniki przewracać, czy
podrzucać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz