poniedziałek, 23 września 2019

Naleśniki z mąki gryczanej


Pyszne naleśniki z mąki gryczanej są idealne dla osób będących na diecie bezglutenowej, oraz dla tych, które zwracają uwagę na indeks glikemiczny.

  • 300 g mąki gryczanej,
  • 4 jajka,
  • 600 – 700 ml mleka,
  • sól,
  • 40 g roztopionego masła,

Jajka ubijać dodając mąkę i mleko, szczyptę soli i rozpuszczone masło. W razie potrzeby dolać trochę wody gazowanej lub dosypać mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Odstawić na minimum 15 minut.
Smażyć naleśniki - patelnię rozgrzać, smarować olejem (pędzelek maczam w oleju), łyżką wazową nalewać porcję ciasta rozlewając je na całej powierzchni patelni. Gdy naleje się zbyt dużo ciasta, należy je zlać – naleśniki nie powinny być za grube. Gdy ciasto się zetnie, obrócić łopatką lub podrzucić :) . Usmażone naleśniki składać na odwróconym do góry dnem talerzu.
Do smażenia naleśników używam patelni do naleśników. Jest ona płaska, dzięki czemu wygodniej naleśniki przewracać, czy podrzucać.


Można podawać na słodko i „słono”, na przykład ze szpinakiem, pomidorami i mozzarellą.



zastawa z 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz