środa, 25 września 2019

Polędwica wieprzowa pieczona


Polędwiczka wieprzowa pieczona aromatyzowana cynamonem.

  • 1 polędwiczka wieprzowa (500 – 600 g),
    1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki miodu gryczanego,
  • tłuszcz do smażenia (u mnie masło i olej rzepakowy),

Polędwiczkę oczyścić z błon.
Przeciąć w poprzek na pół.
Cynamon wymieszać z kolendrą i chili.
Polędwiczkę natrzeć łyżką miodu, obsypać przyprawami. (kolendra i chili)
Odstawić na jakiś czas, około 2 godzin.
Oprószyć solą, obsmażyć na maśle z olejem, na rumiano ze wszystkich stron.
Następnie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować łyżką miodu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 17 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić na chwilę, aby mięso „odpoczęło”.


Podałam z sałatką z fig.


Można również podać z ananasem grillowanym.




zastawa z 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz