Polędwiczka
wieprzowa pieczona aromatyzowana cynamonem.
- 1 polędwiczka wieprzowa (500 – 600 g),
1/2 łyżeczki cynamonu, - 1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
- 1/2 łyżeczki chili w proszku,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki miodu gryczanego,
- tłuszcz do smażenia (u mnie masło i olej rzepakowy),
Polędwiczkę
oczyścić z błon.
Przeciąć
w poprzek na pół.
Cynamon
wymieszać z kolendrą i chili.
Polędwiczkę
natrzeć łyżką miodu, obsypać przyprawami. (kolendra i chili)
Odstawić
na jakiś czas, około 2 godzin.
Oprószyć
solą, obsmażyć na maśle z olejem, na rumiano ze wszystkich stron.
Następnie
ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować
łyżką miodu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na
około 17 minut.
Po
wyjęciu z piekarnika odstawić na chwilę, aby mięso „odpoczęło”.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz