Pstrąga
pieczonego bardzo lubię, zdecydowanie wolę od gotowanego czy
smażonego.
Dzisiaj
proponuję pstrąga pieczonego z kolendrą.
- 2 pstrągi patroszone,
- sól,
- garść liści kolendry,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- sok z cytryny,
- 1/2 chili,
- 6 plasterków cytryny,
- 2 łyżki masła,
Ryby
oczyścić, usunąć skrzela i ewentualnie oczy, umyć, osuszyć.
Ponacinać
boki pstrągów.
Oprószyć
solą, odstawić na około pół godziny.
Chili
drobno posiekać.
Kolendrę
posiekać.
Wymieszać
kolendrę z chili, skórką cytrynową i sokiem cytrynowym.
Mieszaninę
powkładać w nacięcia, oraz do środka ryb.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 - 40 minut.
Aby
sprawdzić czy ryba jest upieczona, należy metalową wykałaczką
nakłuć rybę do środka, jeżeli po 10 sekundach metal będzie
ciepły/gorący oznacza, że ryba jest gotowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz