Sól
ogórkowa – suszone mielone ogórki kiszone są świetną przyprawą
do sosów mięsnych, kasz....
Bardzo
lubię ogórki małosolne, w sezonie słój z ogórkami jest
obowiązkowym elementem wystroju kuchni.
Niestety
przez upalne lato ogórki z małosolnych szybko robiły się kiszone,
a te już mniej kocham.
Za
każdym razem powstawał problem co z nimi robić – ile można jeść
zupy ogórkowej, a przechowywać ich nie mam gdzie.
I
pewnego dnia przypomniałam sobie jedno z moich pierwszych spotkań w
restauracji u Karola Okrasy, gdzie poznałam ogórki kiszone
liofilizowane.
Niestety
urządzenia do liofilizacji nie mam, postanowiłam je ususzyć,
zmiksować i zobaczyć co otrzymam.
No
i.... otrzymałam super przyprawę :) polecam :)
- Ogórki kiszone
Ogórki
pokroić w długie cienkie plasterki.
Rozłożyć
na ruszcie, siatkach do suszarki i suszyć.
Ja
suszyłam głównie na słońcu – lato wyjątkowo upalne mieliśmy.
Można
je suszyć w suszarce do warzyw, lub w piekarniku nastawionym
na 50-60 stopni (najlepiej z termoobiegiem), rozłożone na
siatkach/rusztach przy uchylonych drzwiczkach.
Wysuszone
plastry ogórków zmiksować i zamknąć w słoiczku.
Brzmi pysznie, zaraz pędzę do kuchni 🌞
OdpowiedzUsuń