Wytrawna
tarta z figami i serem z niebieską pleśnią.
Mąkę,
pokrojone masło, żółtka i proszek do pieczenia włożyć do
miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski –
zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do
lodówki na 60 minut.
Figi
pokroić w szóstki.
Śmietanę
zagotować z rozmarynem, odstawić do ostudzenia.
Żółtka
utrzeć na pulchną masę, dodać śmietanę, ubić.
Dodać
zmielone orzechy lub bułkę tartą, pokruszony ser i wymieszać.
Formę
do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, przełożyć do
formy, ładnie przyciąć brzegi.
Widelcem ponakłuwać ciasto.
Przykryć papierem i obciążyć fasolą lub ryżem…ja obciążyłam
dnem od tortownicy.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Zdjąć
papier z obciążeniem i piec ciasto jeszcze 10 minut.
Na
upieczonym cieście ułożyć figi.
Całość
zalać masą jajeczno - śmietanową.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 – 30 minut.
Odstawić
do ostygnięcia.
- Ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- 100 g zimnego masła,
- 2 jajka,
- sól,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- farsz:
- 6 fig,
- 200 g sera z niebieską pleśnią (u mnie gorgonzola pikantna),
- 3 żółtka,
- 300 ml śmietany 30 %
- 1 – 2 gałązki rozmarynu,
- 2 – 3 łyżki bułki tartej lub mielonych orzechów włoskich.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz