Farszynki –
potrawa
przywieziona na Warmię i Mazury po II wojnie światowej przez
przesiedleńców z Kresów Wschodnich. Szybko się zaaklimatyzowała
na terenach, gdzie ziemniaki królowały, a mięsa było mniej.
Farszynki to smażone, faszerowane kluski kartoflane, w kształcie
kotletów, z nadzieniem mięsno - jajecznym. Jajka gotowane na twardo
były dodawane w celu „rozmnożenia” farszu mięsnego.
Przepisów
na farszynki jest dużo, pewnie tyle ile gotujących je gospodyń.
Generalnie ciasto przygotowuje się z ziemniaków i mąki
ziemniaczanej z dodatkiem jajka. Proporcje mąki do ziemniaków mogą
być różne.
Farsz:
cebule pokroić w półplasterki, poddusić na maśle.
Mięso,
jajka na twardo i cebulę zemleć w maszynce do mięsa.
Doprawić
do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Dokładnie
wymieszać na jednolitą masę dodając bulion.
Ciasto:
ziemniaki umyć, ugotować, odcedzić. Przestudzone ziemniaki obrać
ze skórki i zemleć. Do ziemniaków dodać jajka, mąkę
ziemniaczaną, sól i wyrobić na jednolitą masę.
Obtoczyć
w bułce tartej.
Smażyć
na niezbyt silnym ogniu na rumiano z obu stron.
- Ciasto:
- 2 kg ziemniaków (typ kulinarny B)
- 400 - 500 g mąki ziemniaczanej,
- 2 - 3 jajka,
- sól,
- farsz:
- 400 g mięsa gotowanego,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 5 - 6 cebul,
- 100-200 ml bulionu,
- sól,
- pieprz,
- majeranek,
- masło do duszenia cebuli,
- bułka tarta,
- tłuszcz do smażenia,
bardzo ciekawy przepis - nigdy nie spotkałam się z takimi farszynkami, w sumie z żadnymi. Czuję się zaintrygowana!
OdpowiedzUsuńpolecam :) mnie ostatnio zainspirował pojedynek kulinarny Tradycja i Nowoczesność w Olecku https://www.krolestwogarow.pl/2019/10/pojedynek-kulinarny-tradycja-i.html Pozdrawiam :)
UsuńJadłam coś takiego w Azji Środkowej
OdpowiedzUsuń