Siedzuń
sosnowy, zwany potocznie szmaciakiem jest grzybem który został 9
października 2014 wykreślonym z listy gatunków grzybów
chronionych, a więc można go zbierać i zjadać ze smakiem.
Wcześniej
można było go zbierać u naszych południowych sąsiadów.
Szmaciak
jest bardzo smacznym grzybem, gdy na niego trafimy warto go zabrać
do domu.
Pyszny
będzie z jajecznicą – jajecznica ze szmaciakiem i boczkiem.
Siedzunia
umyć – do miski wlać wodę, dodać garść soli i wymieszać.
Włożyć grzyba, chwilę go pomoczyć, wyjąć przepłukać.
Operację powtórzyć.
Dzięki
moczeniu w słonej wodzie, łatwiej oczyścimy go z piasku i innych
fragmentów ściółki leśnej.
Grzyba
podzielić na mniejsze kawałki.
Boczek
pokroić, podsmażyć na patelni (najlepiej suchej patelni, powinien
się wytopić tłuszcz, jeżeli nie to należy dodać masło).
Gdy
boczek troszkę się przesmaży, dodać grzyby i razem smażyć około
5 minut.
Dodać
masło i jajka.
Smażyć
jajecznicę tak jak lubimy. Ja najpierw mieszam białka, gdy się
zetną, mieszam żółtka.
Posolić
do smaku – pamiętajmy, że boczek wędzony jest słony.
- 5 jajek,
- 100 g boczku wędzonego,
- 150 – 200 g siedzunia,
- masło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz