Kanie
suszone panierowane smażone są
pyszną przekąską lub w odpowiedniej ilości daniem głównym.
- 6 suszonych kań,
- 500 ml mleka,
- mąka (u mnie gryczana),
- 2 – 3 jajka,
- bułka tarta,
- masło i olej rzepakowy do smażenia,
- sól,
Kapelusze
suszonych kań namoczyć w mleku.
Następnie
wyjąć i osuszyć ręcznikiem papierowym lub ściereczką.
Kapelusze
grzybów oprószyć mąką.
Zanurzyć
w rozmąconych jajkach, a następnie obtoczyć w bułce tartej.
Na
patelni rozgrzać masło z olejem. (Ja na patelni kładę papier do
pieczenia i na nim smażę, dzięki czemu mam pewność, że grzyby
nie będą przywierały).
Kłaść
grzyby na rozgrzanym tłuszczu.
Smażyć
z obu stron na rumiano.
Przed
podaniem oprószyć solą.
Zawsze jadłam świeże panierowane kanie i nawet nie wpadłam na to, że można podsmażyć i suszone. Pewnie są o wiele bardziej twarde od tych świeżych!
OdpowiedzUsuńtwarde nie, moczą się w mleku, ale inne i pyszne :)
UsuńA ile czasu trzeba moczyc kanie?
OdpowiedzUsuńokoło 30 minut :)
Usuńspróbowałem takich kani pierwszy raz jako jednego z dań wigilijnych... bomba!!!
OdpowiedzUsuńsuper :)
Usuń