poniedziałek, 21 października 2019

Kanie suszone panierowane smażone



Kanie suszone panierowane smażone są pyszną przekąską lub w odpowiedniej ilości daniem głównym.

  • 6 suszonych kań,
  • 500 ml mleka,
  • mąka (u mnie gryczana),
  • 2 – 3 jajka,
  • bułka tarta,
  • masło i olej rzepakowy do smażenia,
  • sól,


Kapelusze suszonych kań namoczyć w mleku.
Następnie wyjąć i osuszyć ręcznikiem papierowym lub ściereczką.
Kapelusze grzybów oprószyć mąką.
Zanurzyć w rozmąconych jajkach, a następnie obtoczyć w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać masło z olejem. (Ja na patelni kładę papier do pieczenia i na nim smażę, dzięki czemu mam pewność, że grzyby nie będą przywierały).
Kłaść grzyby na rozgrzanym tłuszczu.
Smażyć z obu stron na rumiano.
Przed podaniem oprószyć solą.




6 komentarzy:

  1. Zawsze jadłam świeże panierowane kanie i nawet nie wpadłam na to, że można podsmażyć i suszone. Pewnie są o wiele bardziej twarde od tych świeżych!

    OdpowiedzUsuń
  2. A ile czasu trzeba moczyc kanie?

    OdpowiedzUsuń
  3. spróbowałem takich kani pierwszy raz jako jednego z dań wigilijnych... bomba!!!

    OdpowiedzUsuń