Delikatna
zupa krem z dyni z pieczonym jabłkiem, z cynamonem podkręcona
imbirem.
Obraną
dynię pokroić na mniejsze części.
Z
jabłek wyciąć gniazda nasienne, pokroić i wstawić razem z dynią
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Dynię
i jabłka przełożyć do garnka.
Dodać
cynamon i imbir.
Jeżeli
mamy suszoną włoszczyznę dodać ją i zalać gorącą wodą.
Jeżeli nie mamy suszonej włoszczyzny wlać bulion.
Płynu
wlewamy tyle, aby zakryć dynię z jabłkami.
Gotować
około 20 – 30 minut.
Wyjąć
cynamon.
Dodać
ziemniaka i zmiksować.
Przetrzeć
przez sito.
Doprawić
do smaku solą i cukrem.
Razem
chwilę gotować.
W
razie potrzeby dolać trochę wody lub trochę odparować.
Podawać
z pestkami dyni oraz olejem z pestek dyni.
- 1,5 – 2 kg dyni - u mnie hokkaido i muscat,
- 0,5 kg jabłek – u mnie reneta,
- 1 ugotowany ziemniak,
- 1 łyżka suszonej mielonej włoszczyzny lub bulion warzywny,
- laska cynamonu,
- 1/2 łyżki startego imbiru,
- sól,
- cukier,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz