W
połowie września w Olecku, odbył się pierwszy „Pojedynek
kulinarny Tradycja i Nowoczesność”, zorganizowany przez Elżbietę
Tomczyk Miczkę z Fundacji
Eurointegracja przy współpracy z władzami miasta Olecko.
Tematem
były trzy potrawy regionalne:
-
Farszynki – potrawa przywieziona na Warmię i Mazury po II
wojnie światowej przez przesiedleńców z Kresów Wschodnich. Szybko
się zaaklimatyzowała na terenach, gdzie ziemniaki królowały, a
mięsa było mniej. Farszynki to smażone, faszerowane kluski
kartoflane, w kształcie kotletów, z nadzieniem mięsno -
jajecznym. Jajka gotowane na twardo były dodawane w celu
„rozmnożenia” farszu mięsnego.
-
Plince z pomoćko – to Warmińsko-Mazurkie placki ziemniaczane,
podawane z pomoćką, czyli „sosem” z twarogu ze śmietaną, z
cebulą i czosnkiem. Na plincach układa się smażoną wędzonkę i
„dekoruje” pomoćką.
-
Kartoflanka – zupa kartoflana (płynna kremowa – kartofle
przecierane), od święta okraszona wędzonką, na co dzień z
podsmażoną cebulą.
Gotowało
6 drużyn. Dania tradycyjne przygotowywały dwuosobowe drużyny KGW (koło gospodyń wiejskich),
ich nowoczesne wersje gotowały osoby zawodowo związane z kuchnią.
Farszynki
w wersji tradycyjnej KGW Babki Gąseckie: Emila Kubuj i Wioleta
Kumkowska,
ich nowoczesną wersję Bożena Gałązka animatorka
kultury.
Plince
z pomoćko w wersji tradycyjnej KGW Kijewo: Marek Słowikowski i
Beata Makaruk-Jackowska,
ich nowoczesną wersję Marianna Koss
Stanica Ruciane Nida.
Kartoflankę
w wersji tradycyjnej KGW Sedranianki: Jadwiga Wasilewska i Halina
Krejpcio,
jej nowoczesną wersję Barbara Kasprzyk bar Prosto z mostu
Olecko.
Wszystkie
dania tradycyjne były pyszne, ciężko było wybrać najlepsze.
Zresztą trudno porównać kartoflankę z farszynkami, jednak daniem
bardziej skomplikowanym, pracochłonnym. Ale wbrew pozorom ugotowanie
wyśmienitej, prostej zupy, nie jest takie łatwe i trudniej jest się nią
zachwycić, a tu się udało.
Plince z pomoćką to takie niby proste danie,
a jednak... placki też nie każdy umie usmażyć.
A
jak porównywać nowoczesne interpretacje tych dań?
Czy możemy
sobie wyobrazić nowoczesną wersję kartoflanki?
Placek
ziemniaczany, cebula smażona, chips z parmezanu, galaretka z bulionu
i tatar z boczku wędzonego surowego.
To
była najbardziej „odjechana” nowoczesna odsłona dania
tradycyjnego.
Wszystkie
dania zasługiwały na nagrodę.
Wszystkie
otrzymały jednakowe wyróżnienia.
Moje
serce zdobyły jednak farszynki i kartoflanka w wydaniu tradycyjnym.
Na
zakończenie pojedynku odbył się mini koncert Moniki Bogdanowicz.
fot. Barbara Tekieli
Czekamy na drugą edycję pojedynku kulinarnego Tradycja i Nowoczesność, oczywiście w Olecku.
fot. Barbara Tekieli
Czekamy na drugą edycję pojedynku kulinarnego Tradycja i Nowoczesność, oczywiście w Olecku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz