Siedzuń
sosnowy, zwany potocznie szmaciakiem jest grzybem który został 9
października 2014 wykreślonym z listy gatunków grzybów
chronionych, a więc można go zbierać.
Wcześniej
można było go zbierać u naszych południowych sąsiadów.
Szmaciak
jest bardzo smacznym grzybem, gdy na niego trafimy warto go zabrać.
Siedzuń
smażony panierowany jest pyszny. Sprawdzi się jako przekąska lub
danie główne.
- Siedzuń,
- jajka,
- mąka (u mnie gryczana),
- bułka tarta,
- masło i olej rzepakowy,
Siedzunia
umyć – do miski wlać wodę, dodać garść soli i wymieszać.
Włożyć grzyba, chwilę go pomoczyć, wyjąć przepłukać.
Operację powtórzyć.
Dzięki
moczeniu w słonej wodzie, łatwiej oczyścimy go z piasku i innych
fragmentów ściółki leśnej.
Umytego
grzyba osuszyć i pokroić w plastry grubości około 2 cm, oprószyć
mąką.
Zanurzyć
w rozmąconych jajkach, a następnie obtoczyć w bułce tartej.
Na
patelni rozgrzać masło z olejem. (Ja na patelni kładę papier do
pieczenia i na nim smażę, dzięki czemu mam pewność, że grzyby
nie będą przywierały.)
Kłaść
grzyby na rozgrzanym tłuszczu.
Smażyć
z obu stron na rumiano.
Przed
podaniem oprószyć solą i pieprzem.
Podałam
z topinamburem.
Czy to jest ta słynna kozia broda? :) Nigdy nie miałam okazji trafić na tego grzyba w lesie, a słyszałam już niejednokrotnie, że smak jest dość wyjątkowy.
OdpowiedzUsuńtak, to ten grzybek :) całkiem smaczny :) i struktura też
UsuńKozia broda to kozia broda a siedzuń to siedzuń. To sa dwa różne grzyby
OdpowiedzUsuńUczono mnie, ze to jest to samo, tu potwierdzenie https://pl.wikipedia.org/wiki/Siedzuń_sosnowy "W polskim piśmiennictwie mykologicznym gatunek ten opisywany był też jako płaskosz sorokop, sorokop, sieduń, siedź, kozia broda kędzierzawa, kozia broda włoska, płaskorz, szmaciak, szmaciak gałęzisty, siedzuń borowy, strzępiak kędzierzawy"
UsuńZajeciste to jest mam strasznie dużo tego w moim lesie pozdrawiam
OdpowiedzUsuń