Agnieszka
Wojtowicz-Jach (Tratoria Dom
przyjaciół Wina), Małgorzata Kozakiewicz (Dział Promocji
Produktów Spożywczych
Ambasada Hiszpanii w Polsce), Piotr Kamecki Prezydent Stowarzyszenia
Sommelierów Polskich
Jak
napisał we wstępie do corocznej największej degustacji win
hiszpańskich w Polsce, Prezydent Stowarzyszenia
Sommelierów Polskich Piotr Kamecki: „Hiszpania to ważny punkt
na winiarskiej mapie świata. Pod słońcem Hiszpanii warunki do
uprawy są doskonałe, nic więc dziwnego, że całe terytorium kraju
usiane jest winnicami. Jest ich prawie milion hektarów.
Hiszpańskie
wino to również czułe miejsce w moim sercu. Lubię rozsmakowywać
się w subtelnym tempranillos, owocowych garnachas, czy rześkich i
morskich albarinos. Lubię odkrywać rzadkie, endemiczne hiszpańskie
odmiany i gimnastykować język odczytując ich nazwy (spróbujcie
tego hondarrabi zuri). Lubię słuchać winiarzy którzy z właściwym
sobie hiszpańskim temperamentem, opowiadają o swoich krzewach i
działkach, pochowanych w piwnicach beczkach i amforach oraz o tym,
jak robią wino w upalnym hiszpańskim klimacie.
Dziś
Państwo, goście VARSOVINO, mają możliwość cieszyć się smakami
z Hiszpanii. Te 250 win, które prezentują się na degustacji, to
wspaniała mieszanka najnowszej hiszpańskiej oferty z 25 regionów.
Są tu reprezentanci wiekowej tradycji i odważnej nowoczesności,
subtelnej młodości i dostojnej dojrzałości, różnorodnych
siedlisk, od stepowych winiarni hiszpańskiego interioru po górskie
zbocza zielonej północy. Prawdziwy wachlarz aromatów, smaków i
winiarskich emocji.”
I
tak dokładnie było, dziesiątki szczepów, różne style i
wspaniałe święto hiszpańskiego wina zorganizowane po raz XV przez
Biuro Radcy Handlowego Ambasady Hiszpanii w Polsce.
Jak wiadomo Hiszpania w produkcji wina jest potęgą. Powierzchnia winnic to ponad 1 000 000 hektarów, dla porównania we Francji jest ich około 890 tysięcy hektarów, a we Włoszech 850 tysięcy. Żeby to sobie lepiej wyobrazić, w Polsce ziemniaki uprawia się na trzykrotnie mniejszej powierzchni. Hiszpania jest w pierwszej trójce największych producentów wina na świecie (razem z Francją i Włochami). Znajdziemy tu niemal 600 lokalnych odmian winorośli, ale na masową skalę uprawia się oczywiście znacznie mniej.
Odmiany
białe to przede wszystkim: airén, albarino, verdejo, macabeo,
chardonnay i sauvignon blanc.
Z
czerwonych najpopularniejsze i najchętniej uprawiane to:
tempranillo, garnacha, carinena, monastrell, menncia, bobal, cabernet
sauvignon, merlot, syrah.
Biorąc
pod uwagę wielkość produkcji, ogromne zróżnicowanie klimatyczne i mnogość odmian, znajdziemy tu praktycznie wszystkie możliwe rodzaje
i style wina. Przede wszystkim czerwone, ale również białe, różowe
i pomarańczowe. Nie możemy zapominać również o winach
wzmacnianych: maladze czy sherry. Powstają tu również doskonałe
wina musujące produkowane metodą tradycyjną, czyli cava. Spotkałem
również wino lodowe.
Klasyfikacja
win hiszpańskich jest prosta i przyjazna dla konsumenta.
Bardzo
wiele można wyczytać z etykiety (co nie zawsze jest takie proste w
przypadku win z innych krajów). Kupując butelkę hiszpańskiego
wina szukajmy na niej poniższych określeń – powiedzą nam o nim
sporo.
VdM
– Vino de mesa – wino stołowe najniższa kategoria win
hiszpańskich
VdlT
- Vino de la Tierra – wino regionalne
VCIG
– Vino de Calidad con Indicacion Geografica – wyróżnienie dla
win VdiT o ambicjach
DO
Pago- Denominacion de Origen Pago– klasa win jakościowych.
przyznawane jest tylko pojedynczym stanowiskom dostarczającym
szczególnie wartościowe wina. Uprawiane są na nich tylko określone
rodzaje winorośli. Metody upraw, wydajność z hektara podlegają
kontroli.
DO
– Denominacion de Origen – to hiszpańska reakcja na francuski
system AC.
DOCa.-
Denominacion de Origen Calificada -najwyższe hiszpańskie oznaczenie
jakościowe stosowane dla win hiszpańskich.
Oraz
ze względu na okres dojrzewania:
JOVEN
- określenie wina młodego, które nie dojrzewa w beczce lub
dojrzewa bardzo krótko
ROBLE
- wino dojrzewające krócej niż wymagany minimalny okres dla
kategorii crianza (zwykle poniżej roku).
VINO
DE CRIANZA -dojrzewanie, co najmniej 2 lata w tym 1 rok w dębowej
beczce i 6 miesięcy w butelce.
VINO
DE RESERVA - dojrzewa, przez co najmniej 3 lata w tym minimum rok w
dębowych beczkach oraz rok w butelce
VINO
DE GRAN RESERVA - dojrzewa, co najmniej 18 miesięcy w dębowych
beczkach oraz 42 miesiące w butelce
Z
winem nieodłącznie kojarzy się jedzenie. Myślisz Hiszpania i
oczami wyobraźni widzimy tapas i kieliszek wina. Przynajmniej my tak
mamy.
Tapas
skąd taka nazwa? Tapa – to po hiszpańsku pokrywka, przykrywka.
Bardzo
dawno temu, w XII wieku, król Alfons X Mądry, zarządził, aby w
oberżach do wina, zawsze podawano przekąskę, aby zapobiec upijaniu
się gości. Przekąską tą, którą przeważnie był kawałek
szynki, chorizo lub ser przykrywano dzbanek z winem, co chroniło je
przed natrętnymi muchami.
I
od tego przykrywania wzięła się nazwa tapa – pokrywka. Stąd
nazwa przekąski – tapa, czyli tapas.
Inna
legenda wspomina króla Alfonso XIII, któremu to podczas wizyty w
Kadyksie, podano puchar Jerez przykryty plasterkiem szynki. Kelner
przykrył wino, aby piasek nie dostał się do pucharu z napojem.
Królowi pomysł się bardzo spodobał i poprosił o następny
puchar, również przykryty...
Która
historia jest prawdziwa? Nie ma to większego znaczenia ważne, że
dobre jedzenie i wino to idealna para.
W
trakcie XV wystawy win Hiszpańskich w Warszawie o nasze podniebienia
zadbał Executive chef Restauracji Hotelu Raffles Europejski Beñat
Alonso, szef kuchni pracujący wcześniej w luksusowych hotelach
(m.in. The Berkeley w Londynie, Hotel Windsor w Australii) wraz z
head szefem Witkiem Iwańskim (wcześniej Aruana w hotelu Narvill w
Serocku).
Wina
do tapas dobrała Katarzyna Federowicz z Polskie
Sommelierki.
Marynowany
łosoś na cieście francuskim, papryka w proszku, aioli z dzikiego
czosnku,
Diez
Dias de Marzo, 2018, Vilaplana, Granada
Brązowa
pieczarka zapiekana z serem manchego, z popcornem komosy ryżowej
Rupestre
Granacha Tintorera MC, 2017, Bodegad Santa Cruz de Alpera, Almansa
Smażony
w oliwie tost z chleba, grillowany por, sos romesco (pikantny sos
kataloński – orzechy laskowe, migdały, pomidory, czosnek, słodkie
papryczki, chleb),
Ardal Vendimia Seleccionada, 2016, Balbás, Ribera del Duero
Ardal Vendimia Seleccionada, 2016, Balbás, Ribera del Duero
Carpaccio
wołowe, szczaw, na chipsie ziemniaczanym
Olimpo
Blanco, 2016, Vinicola de Castilla, Castilla
Ceviche
z pstrąga ze szczawiem na chipsie ziemniaczanym
Bellori
Crianza, 2017, Bellori Vinos, Rueda
Krewetki
gamba (jeden
z najbardziej cenionych gatunków krewetek na świecie – dzika
krewetka głębinowa), aioli (sos czosnkowy), chorizo, czarna oliwka,
ocet winny z Sherry,
Valdecuevas
Fermentado en Barrica, 2017, Grupo Valdecuevas, Rueda
Żebro
wołowe z grilla, anchovies (sardele), pietruszka,
Initio
2011, winnica Las Moradas de San Martin, region Vinios de Madrit
Krokiety
z borowikami,
Vilano
Crianza ,2017, Viña Vilano, Ribera del Duero
Grillowana
ośmiornica na pieczonym ziemniaku, kolendra
El
Enhebro Bianco 2018, winnica Anecoop Bodegas, Valencia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz