Sezon
na grzyby trwa.
Sezon
nie tylko na ich zbieranie, ale również na ich przerabianie.
Popularnymi
grzybami są maślaki, które wspaniale nadają
się do octu.
Gdy
gotujemy maślaki do octu zostaje nam sporo wywaru, którego nie
wolno wylewać!
Będzie
on stanowił bazę naszej zupy, ale nie musi to być zwykła zupa
z maślaków.
Możemy ugotować pyszną zupę buraczkową.
Proporcji
nie podam, ponieważ wszystko zależy od tego, ile mamy maślaków i
ile otrzymamy wywaru.
- Wywar z gotowania maślaków,
- buraki,
- kilka ziemniaków,
- bulion warzywny,
- sok z cytryny,
- cukier,
- sól,
- pieprz,
Do
wywaru dodać przyprawy i gotować, aż będzie lekko zagęszczony.
Buraki
umyć, odciąć końcówki, skropić olejem, zawinąć w folię i
wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę (czasem trochę
dłużej - zależy od wielkości i odmiany buraków). Lub po prostu
ugotować. Odstawić do ostygnięcia.
Obrać,
pokroić w słupki.
Ziemniaki
umyć, obrać, pokroić w kostkę i ugotować w niewielkiej ilości
lekko osolonej wody.
Ziemniaki
i buraki dodać do zupy. Wlać sok z 1/2 cytryny.
Zagotować.
Doprawić
do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Zagotować.
Można
podawać ze śmietaną.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz