czwartek, 24 października 2019

Zupa buraczkowa na maślakach


Sezon na grzyby trwa.
Sezon nie tylko na ich zbieranie, ale również na ich przerabianie.
Popularnymi grzybami są maślaki, które wspaniale nadają się do octu.
Gdy gotujemy maślaki do octu zostaje nam sporo wywaru, którego nie wolno wylewać!
Będzie on stanowił bazę naszej zupy, ale nie musi to być zwykła zupa z maślaków. Możemy ugotować pyszną zupę buraczkową.

Proporcji nie podam, ponieważ wszystko zależy od tego, ile mamy maślaków i ile otrzymamy wywaru.

  • Wywar z gotowania maślaków,
  • buraki,
  • kilka ziemniaków,
  • bulion warzywny,
  • sok z cytryny,
  • cukier,
  • sól,
  • pieprz,

Do wywaru dodać przyprawy i gotować, aż będzie lekko zagęszczony.
Buraki umyć, odciąć końcówki, skropić olejem, zawinąć w folię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę (czasem trochę dłużej - zależy od wielkości i odmiany buraków). Lub po prostu ugotować. Odstawić do ostygnięcia.
Obrać, pokroić w słupki.
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę i ugotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody.
Ziemniaki i buraki dodać do zupy. Wlać sok z 1/2 cytryny.
Zagotować.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Zagotować.


Można podawać ze śmietaną.


zastawa z 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz