Sezon
na grzyby trwa.
Sezon
nie tylko na ich zbieranie, ale również na ich przerabianie.
Popularnymi
grzybami są maślaki, które wspaniale nadają
się do octu.
Gdy
gotujemy maślaki do octu zostaje nam sporo wywaru, którego nie
wolno wylewać!
Będzie
on stanowił bazę naszej zupy.
Proporcji
nie podam, ponieważ wszystko zależy od tego, ile mamy maślaków.
- Wywar z gotowania maślaków,
- cebula,
- maślaki i lub inne świeże grzyby,
- olej lub masło,
- sól,
- pieprz,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- kilka ziemniaków,
Do
wywaru dodać przyprawy i gotować, aż będzie lekko zagęszczony.
Ziemniaki
umyć, obrać, pokroić w kostkę i ugotować w niewielkiej ilości
lekko osolonej wody.
Ugotowane
ziemniaki dodać do wywaru.
Cebulę
pokroić w półplasterki, przesmażyć na tłuszczu. Dodać
oczyszczone, umyte i pokrojone grzyby. Dusić do miękkości.
Grzyby
z cebulą dodać do wywaru z ziemniakami.
Chwilę
razem gotować. Doprawić do smaku solą.
Można
podawać ze śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz