czwartek, 17 października 2019

Zupa grzybowa z maślaków




Sezon na grzyby trwa.
Sezon nie tylko na ich zbieranie, ale również na ich przerabianie.
Popularnymi grzybami są maślaki, które wspaniale nadają się do octu.
Gdy gotujemy maślaki do octu zostaje nam sporo wywaru, którego nie wolno wylewać!
Będzie on stanowił bazę naszej zupy.
Proporcji nie podam, ponieważ wszystko zależy od tego, ile mamy maślaków.

  • Wywar z gotowania maślaków,
  • cebula,
  • maślaki i lub inne świeże grzyby,
  • olej lub masło,
  • sól,
  • pieprz,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • kilka ziemniaków,

Do wywaru dodać przyprawy i gotować, aż będzie lekko zagęszczony.
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę i ugotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody.
Ugotowane ziemniaki dodać do wywaru.
Cebulę pokroić w półplasterki, przesmażyć na tłuszczu. Dodać oczyszczone, umyte i pokrojone grzyby. Dusić do miękkości.
Grzyby z cebulą dodać do wywaru z ziemniakami.
Chwilę razem gotować. Doprawić do smaku solą.
Można podawać ze śmietaną.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz